Erfarenheter att använda 5-liters Partyfat

Efter 4-5 bryggningar där delar har tappats på 5-liter partyfat är våra erfarenheter mixade. Det finns ett antal stora fördelar men också problem. Fördelarna överväger men nackdelarna är tillräckligt irriterande att de måste åtgärdas.I det stora hela är vi nöjda med att tappa på partyfat och kommer att fortsätta med detta.

De fat vi använder är inköpta hos Humlegården, det samma gäller tapkranar av märket Party Star. Till faten har vi använt gummiplugg med säkerhetsventil (2,5 bar).

20150812_190742

Fördelar:

– Slippa allt diskande och tiden det tar att flaska (den STORA fördelen)
– Snyggt och presentabelt på fester och sammankomster
– Bottensats enbart i den sista ölen som kommer ur fatet (vi kolsyrar med sockerlag i fatet)

Nackdelar:

– Kolsyrenivån är svårbestämd. Vi har hittills fått generellt för låg kolsyra i alla fat
– Man vill inte till alla fester komma med med ett 5-liters fat
– Abnorm skumbildning i vissa öl. 3-4 glas går åt innan man får ut öl som man kan dricka utan att vänta 5 min på att skummet skall lägga sig.

 

Vi kommer att fortsätta med Partyfat men med följande justeringar:

Kolsyrenivåerna
Tvångskarbonisera. Det finns en ventil att köpa hos MaltMagnus som kallas MM-Special Co2 ventil. Med denna kan man sätta till kolsyreaggregat av valfri sort.

Abnorm skumbildning
Vi tror att tvångskarbonering kommer att lösa även detta till viss del, men också att sätta på en slang med mindre diameter på pumpaggregatet.(inne i fatet)

2 Responses

 1. Finn Berger

  Hei

  Jeg er en norsk hjemmebrygger, og jeg leste med stor interesse om erfaringene deres med gushere, og teorien om at dette kunne skyldes fusariuminfisert malt. Jeg har selv vært hardt plaget med denne typen infeksjoner, uten at jeg har funnet noen klar årsak. Dere skriver at dere fant fram til en mulig malttype som kunne være bærer av elendet.

  Ble dere kvitt infeksjonen da dere byttet ut malten, og i tilfelle dere gjorde det: Hvilken malttype/fabrikant var det?

  Øyner et lite håp her om å komme til bunns i problemet mitt, og ville være svært takknemlig for et svar?.

  For øvrig er min kandidat til problemårsak så langt at diastaticus har satt seg fast i systemet mitt på en eller annen måte. Den kan i så fall ha kommet inn i form av Belle Saison, som jeg har fått verifisert er en «temmet» diastaticus. Bare litt av denne vil være nok, da den gradvis vil spise de kompliserte sukkerartene som normal saccharomyces cervesiae ikke har appetitt på.

  Mvh
  Finn Berger

 2. Magnus

  Hej Finn!

  Ursäkta sent svar, skrev en kommentar men den ”fastnade” i utkast-korgen.

  Det enkla svaret på dina fråga är: Nej, vi kan inte med säkerhet svara på om det var en specifik maltsort.
  I det mycket längre svaret så finns det att vi har misstankar att det varit Pale Ale malt från Weyermann då den är den gemensamma nämnaren men jag vill betona att vi INTE har klara bevis på att så var fallet. Att jag nämner dem är bara för att det kanske kan ge dig ett inspel.

  Weyermann är annars, så vitt jag vet, en utmärkt leverantör av malt som används av många. Har kollat runt bland andra hembryggare och så långt har ingen annan haft liknade problem med just den leverantören som vi frågat. Om du har hittat orsaken hos dig får du gärna meddela oss.

  Jag hoppas att du fått ordning på din utrustning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *