Brygga Schwartzbier med 2 olika alejäster

Att Schwarzbier ligger Hopsan Brewing varmt om hjärtat har ingen som känner oss kunnat undgå. Vi har nu bryggt vår “Svarte Malte” 11 gånger med små, och i vissa fall, något större justeringar. Vi har provat med olika malttyper, försökt följa typdefinitionen slaviskt och sedan seglat iväg mot det vi betraktar som det godast vi kan brygga.

Kölsch-jäst Schwarzbier

Enligt typ def skall Schwarzbier jäsas med lagerjäst. Främst brukar Bavarian eller Bohemian lager-jäst tas fram som de mest lämpliga. Vi har provat bägge med gott resultat. Vi har också provat att köra med Californa Common-jäst för att se om vi verkligen behöver jäsa i kylskåp. Enligt våra smaklökar så blir en Schwartzbier riktigt bra med ales-jäst som har “lager-liknade” beteende. När vi provat med normal ales-jäst blir dock slutresultatet mindre bra.

Vilken av de lagerliknade jästsorter är då bäst?
I detta försök har vi först bryggt 40 liter Schwarzbier i en batch. Vi delar sedan upp denna på 2 jäs-fat där vi i den ena använt oss av Mangrove Jack’s Californian M54 och i den andra Lallemand Kölsch Style.

Bägge har sedan lagts på fat och fått stå i ca 8 veckor.

Resultatet:
Bägge jästsorterna producerar en god öl med rena smaker och sannolikt skulle man inte kunna skilja någon av dem ifrån en jäsning med en riktig lagerjäst utan att man har ett referens-prov. Det var som förväntat.

Jämförelsen mellan de två. Om man tar ett provglas av den ena sorten och sedan väntar en stund och provar det andra provglaset går det i princip inte att skilja dem åt. Bara när vi provar dem i direkt anslutning till varandra så känner vi att provet skapad med Californian-jästen ger lite mildare smaker, kanske liiiite mer lik en lagerjäst som fått arbeta i lägre temperatur. Provet med Kölsch-jäst skapar lite mer smaker på tungan och smakerna av provet upplevs som något mer intensiva.

Vår slutsats: Vill man ha en Schwarzbier som man vill dricka ganska snart efter färdigjäsning, välj Californian-jästen. Om du tänker lagra din öl en längre tid, Kölsch-jästen bör ge mer smak efter ett par månader längre lagring.

Är man inte inne på att brygga Schwarzbier själv, men vill prova så finns det flertalet bra sorter men tyvärr inga på systembolaget. Dock så skall en av våra favoriter bland “kommersiella” finnas i beställningssortimentet, Störtebekker Schwarzbier är riktigt god. Har inte provat att beställa då vi får privatleverans direkt ifrån Tyskland

Lite halvtaskig fokus, men det är innehållet som räknas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *