Historien om Hops’an Brewing

2013

Under våren sammanfaller 2 händelser som skulle sätta bollen i rullning.

Magnus och Micke jobbar 3-4 dgar i veckan från Zurich och reser frekvent mellan flera huvudstäder i Europa i sina jobb på Kraft Foods International. På dessa resor så prisas alla goda öl som fanns lokalt i länder som Tyskland, Schweiz, Frankrike, Belgien, Slovakien och England. Vad som skavde var att vid hemkomsten till Sverige på helgerna så var utbudet så embarmligt dåligt. Stor Stark, nej tack!

Baserat på ovan så får Magnus och Tessan en ingivelse som kommer förändra våra liv, vi anmäler oss tillsammans med paret Billings till en bryggkurs på Monk’s Cafe på Wallinsgatan i Sthlm. Där får vi den knuffen vi behöver av Hasse Nyström och Challe Cassino att gå vidare och prova att brygga själva.

Under sen-sommaren köps ett bryggverk, ett Braumeister 20l och all annan utrustning som krävs för ölbryggning. Den 7 september 2013 startade allt på altanen i Åkersberga där tre familjer samlades för att tillsammans brygga sin första egna öl.

2014

Vi brygger i snitt 1 gång i månaden tillsammans. Ganska tidigt insåg vi att ett 20 liters bryggverk inte skulle räcka till, blev ju bara 6 liter per familj och bryggning så ett nytt 45 liters bryggverk införskaffades i september 2014. Vi insåg också att Coronan-kvarnen inte var tillförlitlig, mycket jobb och ojämnt resultat så även här införskaffades ny utrustning, en MattMill-kvarn med 2 valsar.

2015

Tävlar för första gången i SM i hemryggning. Har 3 öl med och får hyggliga placeringar och bra feedback på våra öl.

Redan efter 2 års bryggning kom beslutet om att vi skulle utvidga vår bryggimperium, vi skulle sätta upp ett bryggeri i Stenungsund och ett i Uppsala samt lägga ner verksamhet i Åkersberga trots att familjen i Åkersberga hade också planer på att utvidga men i detta fallet gällde det fastigheten.

2016

Under detta år bryggdes enbart 14 satser öl, jag tror att jobbet kom i vägen för vårt bryggeri på västkusten (5 bryggningar på hela året). Familjen Eriksson (Västerås) börjar brygga i Uppsala.
Dock är det ingen brist på exprimentlusten så ice beer, havtorn och svartavinbär blir verktyg i lådan.

2017

Nu är vi tillbaka och brygger detta år 30 satser bl.a. en ”sommer collection” med hallon, ingefära, fläder och gurka. Vi håller en brygg kurs för Gunnel arbetskamrater och gör den första ölen vi får kasta, rabarber var inte en smak som fungerade på det sättet vi bryggde den. I Uppsala är vi med och arrangerar Belgoträffen. Skoj men man blir ju sugen på att vara med som bryggare. Blir medlemmar i Uppsala Hembryggareförening (UHBF)

2018

Första året vi brygger öl för att deltaga i Belgoträffen, vi deltager med 4 olika öl och lyckas med att vinna en silver medalj. Under året bryggde vi ytterligare 20 öl med utsök resultat. Mikael invald i styrelsen UHBF. Detta är också året då vår egna Schwartzbier förfinas och efter 3 nya batcher av Svarte Malte så har vi nu ett bas-recept som är Sveriges bästa Schwartzbier.

2019

Med blodad tand från 2018 bryggde vi även detta år 4 öl till Belgoträffen, denna gång blev det en bronsmedalj. Utöver belgoölen så bryggde vi 23 olika öl bl.a. en klon av Uppsala Brygghus Snakehead IPA som vi deltog i en intern klubbtävling med gott resultat, silver. Vi deltog också i SM med en Altbier, hyfsat resultat, någon poäng från mycket bra.
Samtidigt så händer det saker på västkusten. Ett ”halvt” garage tas i anspråk och ett sprillans nytt bryggrum tar form. Väl anpassat för att kunna brygga 50 liters batcher med vinch i taket, fina stora bänkytor och specialbeställt diskbord.

2020

Än en gång brygger vi öl i Uppsala för att deltaga i Belgoträffen och detta år har vi naturligtvis bättre öl än tidigare år, då händer det som grusar alla planer. Corona stoppar alla aktivitet. Vi brygger ändå 25 satser öl och håller oss för oss själva. Deltog även detta år i SM med en Swartzbier och en Pale Ale, Swartzbieren blev godkänd medan Pale Alen fick mer eller mindre betyget gör om och gör rätt (oxiderad).
På västkusten bryggs det flera nya varianter bland annat kellerbier på whiskyfat (fd. calvados) och tapputrustningen uppgraderas med nya kvalitets-kranar. Vi har även blivit delägare i Poppels Bryggeri och är där på studiebesök och food-pairing

2021

Inköp av Ferminator i både Stenungsund och Uppsala. När Corona temporärt börjar släppa så behövs nya öl för Belgoträffen, denna gång bra betyg men inga medaljer. Totalt brygger vi 23 olika öl under året. Vad gör man under en så kallad ”lockdown” man går naturligtvis en öl domarutbildning och träffar andra öl nördar. Fler öl bryggs för lagring på whiskyfat, bland annat en milkystout som blir extra lyckad.

2022

Äntligen dags att involvera västkusten i Belgoträffen, vi ställer upp med 7 öl i tävlingen med samma resultat som föregående år dvs bra betyg från besökarna och domarna men inga medaljer. Totalt brygger vi 25 olika öl under året
Vi åker även och hälsar på våra kompisar på Bryghuset Braustein och provar nya maltdrycker i alla dess former.

2023

Hittills har det blivit 19 olika öl men det är ju en månad kvar på året.
Det har även byggts en utebar i Stenungsund med 3 tappar genom ytterväggen in till kylrummet så man kan ta en pilsner direkt ur vägg vid uteplatsen.
Som avslutning på 2023 så firar vi vårt 10-år jubileum med att träffa våra gamla läromästare Hasse Nyström. Vi tar med oss lite Hopsan-smakprov och snackar minnen. Hasse visar upp sitt nya ställe Bryggeri Munkbron där vi provar oss igenom griffeltavlan och äter gott.

Under alla dessa år har vi naturligtvis också bryggt ett antal ”special öl” så som födelsedags öl skolavslutnings öl, kompis öl etc.

Hittills (2023-11-14) har vi bryggt 228 satser öl med en total volym på ca 5 700 liter dessa bryggningar har fördelats enlig följande, Tyvärr saknas information från 4 bryggningar i BeerSmith som inte är med.

Mild/karaktärsfull Lager65
Kraftig Lager3
Mild ale25
Karaktärsfull ale51
Kraftig ale11
Veteöl8
Mild Stout/Porter2
Kraftig Stout/Porter3
Belgisk och fransk ale56
      

Dessa har fördelats på 40 olika typer av öl (enligt SHBF definitioner) enligt följande

1AHelles1
1BExport1
1CMärzen8
1ECentraleuropeisk mörk lager1
1FSchwarzbier16
1GTjeckisk pilsner9
1HTysk pilsner9
1IInternationell lager20
2BDubbelbock1
2CModern Ljus Lager1
2DModern Mörk Lager1
3BKölsch2
3CIrländsk red ale13
3EBrittisk brown ale1
3FEnglish ordinary bitter4
3GÖvriga klassiska i kategori Mild ale5
4AEngelsk best bitter8
4CPale ale (APA)25
4DBrown ale (amerikansk)5
4EEngelsk IPA9
4FAltbier4
5AScottish strong ale, 90/-1
5CIPA7
5DNew England IPA – Vermont IPA1
5EBlack IPA1
5HÖvriga klassiska i kategori Kraftig Ale1
6ALjus veteöl av sydtysk typ1
6BKlassisk veteöl av sydtysk typ4
6DBelgisk wit3
7FMilk/Sweet Stout2
8AForeign stout1
8DImperial stout2
9ALjus belgisk ale1
9BBlonde7
9CTripel5
9DLjus stark belgisk ale3
9FDubbel5
9GMörk stark belgisk ale7
9HSaison27
9JSupersaison1