Bryggkurs på Monk’s Café

Det var med stor spänning och nyfikenhet vi vandrade uppför Upplandsgatan för vår bryggkurs på Monk’s Café (Vallingatan).

SAMSUNGÄntligen skulle vi inte stå utanför glaset med en öl i handen utan träda in i det heliga och brygga själva på deras 400-liters bryggverk från Österrike. Väl innanför dörrarna slår den speciella lukten av malt mot näsborrarna. Vi hälsas välkomna av Hasse från Monk’s som kommer vara vår ledsagare under dagen och vi slår oss ner i det yttre rummet med glasvägg in till bryggeriet.

Monk’s bryggkurser är egentligen rätt geniala. Du betalar en kursavgift där kurs, material, utrustning ingredienser och 9-liter öl ingår. Ölen är den du har bryggt som du dricker upp en 6-7 veckor senare i restaurangdelen serverad av Monk’s personal (lite olika bud om hur länge du kan vänta med att dricka upp den). Eftersom vi var 4 personer så skulle vi snart dricka upp 36 liter. Kommer krävas några kompisar, men lockar man med gratis öl så lär inte detta vara ett problem.

 

Tillbaka till kursen. Det är en brokig samling av rena nybörjare, allmänt öl-intresserade och  några som bryggt hemma. Lite blygt i början men alla är trevliga och glada. Efter en  genomgång om vad vi kan och vill med dagen samt diskussion om vilken öl som  skall bryggas så får vi en teori-lektion innan vi börjar med mäskningen.

SAMSUNG

 

Tessan och Hasse diskuterar mäskningstemperaturer

SAMSUNGÖlen vi skall brygga är en IPA som kallas “Lille Skutt”. Vad det namnet kommer ifrån har jag ingen aning om men kanske är det att vi just tar ett litet skutt i vår bryggarkunskap. Efter mäskningen så återgår vi för lite mer teori. Intressant att man tror man kan lite, sedan inser man att det är med betoning på lite.

Genomgång av all utrustning. Mäsk, kok och lakkärl. Mätinstrument, jästkulturer och vattenslangar blandas om varandra. Rent och snyggt är A och O.

Så fortgår hela dagen, teori och praktik blandas och en och annan bryggaranekdot levereras. När väl koket pågår går vi igenom olika humlesorter, deras olika smaker och alfa-syror. Hur de kan användas och i vissa fall inte användas.

Efter lakning och vörten är i tunnan med jästen i och väl förseglat är alla farliga aktiviteter avklarade. Nu kan vi unna oss en öl från Monk’s gedigna sortiment. Debriefing där Hasse går igenom var vi gjort och en allmän frågestund.

 

 

SAMSUNGEfter 6-7 timmar är vi väldigt nöjda med oss själva och av arrangemanget i stort. Eloge till Hasse som på ett enkelt och okomplicerat sätt förklarar vad som görs och varför.

Utmattade efter dagen så går vi in till den välbekanta delen av Monk’s och förtär en god måltid och ett par välförtjänta öl.

Allt som allt en väldigt trevlig och lärorik dag. Intresset för att komma igång med egen bryggning är nu på kokpunkten.