Trappisten som sprängde jäsfatet

posted in: Bryggningar | 0

Dags att brygga övrig Belgo-öl och vi började med Görans staka mörka ale, bra bryggning där allting fungerade väl under bryggningen men vad hände sedan? Efter ett par dagar i jäs-kärlet tittade vi till
jäsningen och fick se att locket mer eller mindre sprängts bort från kärlet, en hel del jäst (överjäst)
har sprutat ut ur låset och hamnat på locket och i låset. inte konstigt att ölet avstannade på 1.030.

En bild som visar inomhus, lock, kopp, mat

Automatiskt genererad beskrivning

Vad göra? Läste en hel del om olika alternativ och kom så småningom fram till att det är bara att
köpa en ny jäst och då valde vi Trappist-jästen eftersom den är mer alkohol resistent.
Hämtade den nya jästen på förmiddagen den 25:e “smackade” direkt och tillsatte jästen vid 19-tiden
på kvällen. Kontrollerade aktiviteten på morgonen den 26:e och det är ca 35 sekunder mellan
“pluppen” och just nu är det 21,7 grader vilket ligger inom jästens temperatur-spann.
Efter ett par dagar så har den nu jäst ner till 1.014 och fortsätter så den får stå i ett par veckor till
innan det är dags för en ”coldcrush” och kolsyrning på fat.

Några dagar senare var det dags för Carins ”Belgo” öl. Denna regniga dag i slutet på oktober, bryggningen startade vid 12-tiden och allt flöt på som planerat. Dvs samma höga värde på run-off som vi alltid får vilket leder till en något lägre värde på OG än beräknat, nu tror vi att detta inte spelar någon större roll då vår öl brukar jäsa ut lite bättre en planerat i BeerSmith (1.015)

Denna enkla dubbel innehåller både kandisocker och honung som måste lösas upp i kokande vört, här ses bryggaren i sista stadiet av omrörningen.

En bild som visar person, klädsel, hushållsapparat, Hushållsapparat

Automatiskt genererad beskrivning

Nyfiken bryggare kollar in färgen och luktar på en potentiell vinnare, självförtroende är bra att ha.
Som vanligt missade vi SG, dags att kontroller ar inställningarna för att se vad vi kan göra för att få bättre noggrannhet och mer förutsägbara värden. Bättre rätta värden och dåligt utbyte an felaktiga värden och krossade drömmar.

Schwartzemand – Schwartzbier

posted in: Bryggningar | 0

Senaste försöket att få till en perfekt Schwartzbier. Vi har bryggt varianter på den öl som vi från början kallade för Svarte Malte. Denna gången så var målet att få ner choklad-malten maximalt men ändå få en “svart” öl. Denna gång är vi ner på 3,4% av hela maltgivan.


Samtidigt så provar vi att jäsa denna satss (på 40 liter total) med ale-jäst som är “lagerlik”. Så 20 liter jäses med MJ´s M54 och resten med den nya jästen från Lallemand som heter Novalager.

Preppar för Belgoträffen 2024

posted in: Bryggningar | 0

Så var det dags att börja förberedelserna för 2024 års Belgoträff (i Uppsala), först ut blir Gunnels Berry Boost som är en saison med svarta vinbär. Bryggningen gick väll sisådär då vi förmodligen krossade malten lite för dåligt och fick ett lite sämre utbyte an vad som var tänkt. Nu gör inte detta så mycket då svartavinbär samt jäst Saccharomyces “Bruxellensis” Trois tillsattes efter en vecka i jäs kammaren, efter ytterligare en vecka ställs jäskärlet i tvättstugan för mognad i 4 veckor innan flytt till fat och kolsyrning.

Ut som nummer två var Mikaels Belgiska Wit (veteöl) samma resultat som med Gunnels öl dvs kom inte upp i de förväntade värdena för OG, beslutade att inte tillsätta malt extrakt då denna öl skall vara mellan 4,8 – 5,3 % vilket denna öl kommer att hamna inom. I skrivande stund jäser denna öl fortfarande så jag får återkomma med resultat beskrivning.

Bifogar receptet på Gunnels Berry Boost Saison:

Italiensk pils till vår favoritkrögare (Tipopils Klon)

posted in: Bryggningar | 0

Som “stammisar” på vår lokala (och helt excellenta) italienska restaurang Trattoria Alberobello i Stenungsund så blir det naturligt att man blir vän med personal och dess trevliga ägare Danielle.

Efter att vi under flera år pratat om hur man gör ost hemma och massor kring mat och vin så hade vi i våras en diskussion om att vi brygger egen öl. Danielle är väldigt intresserad av allt som har med lokalt och/eller hemmagjort så föll det sig naturligt att bjuda in till en bryggning

Då ställer sig frågan, vilken öl skall man brygga med en italiensk krögare och topp-kock?
Valet föll på en Italiensk Pils och närmare bestämt Tipopils som av många anses vara ursprungs-ölen till denna öl-stil.

The mother of Italian-style Pilseners, whispering stories of barley fields and hop gardens. A timeless classic, the reinvention of a traditional style, the Birrificio Italiano way. Born in 1996, the first-ever dry-hopped Pilsener, Tipopils is a milestone on the international craft beer scene and the one beer which started our now quite long history. It may seem the most “normal” among our beers, but it is exactly the one to leave the most decisive and long-lasting of marks.

Efter mycket googlande fick jag fram ett recept som borde vara hyggligt likt originalet.
Vattenjusterat för efterlikna sydtyskt vatten och 18 liter färdig öl.

Bryggningen gick nästan efter planen. Missade att Braumeisters markeringar när man använder half-pipe på 50-liters bryggverket är lite ologiskt och fyllde på med 5 liter för lite vatten. Håll på att bränna värmeelementen innan misstaget uppdagades och mer vatten fylldes på.

Märtzen till Oktoberfesten

posted in: Bryggningar | 0

Är hemma i Uppsala ett par dagar och då finner man ju lite tid för att brygga, denna gång blir det en oktoberfest baserat på ett recept som jag hittade i tidningen Craft Beer and Brewing. En märzen är ju en typ av lager så här gäller samma bryggförfarande som på den mörka lagern från juni. Alla värden enligt plan och jäsningen perfekt i jäs kammaren. Då denna öl också skall lagras ett antal månader provade vi den tillsammans med den mörka lagers, samma resultat. Kristall klar med en härlig mörk bärnstens / koppar färg, bra skum och perfekt kolsyra, till det kommer den smak jag förväntade mig av denna typ av öl dvs en brödig på gränsen till gräddig maltsmak med låga nivåer av humle smak och beska. Det finns även en lite karamelltoner samt ytterst lite av rostade toner i denna öl.

Dark Side of Munich

posted in: Bryggningar | 0

Brygger en mörk lager innan vi drar till vårt sommarhus, inga problem med bryggningen snarare tvärt om.

Alla planerade mätvärden under processen ”träffades”. En liten negativ nyhet var att jäs kammaren inte klarar av att gå ner under 4 grader om det är för varmt i förrådet där den står, nu är detta inte ett stort problem då 4 grader är ok för en så kalla ”coldcrush”.

Då en lager skall lagras kommer denna öl att flyttas ölen över till ett coneliusfat där den kolsyras och får lagras i minst 3 månader för att se om den mognar annorlunda än annan producerad öl. Provade denna öl i oktober och jag är faktiskt stolt över resultatet, en av det bättre lagerölen jag har gjort. Kristall klar med en härlig mörkbrun/röd färg, bra skum och perfekt kolsyra, till det kommer den smak jag förväntade mig av denna typ av öl dvs Humle smak och beska på medelnivå samt en malt smak på medelnivå med lite rostade toner.

Snakehead IPA klon

posted in: Bryggningar | 2

Denna månad blir det bara en bryggning, en favorit i repris dvs Uppsala Brygghus Snakehead IPA, detta recept fick vi från bryggaren så att vi kunde ha en tävling bland vår medlemmar för att se vem som kunde komma närmast originalet, domare var naturligtvis bryggaren på Uppsala Brygghus. Vår öl kom på en hedrande andra plats i denna tävling.

Ingen vattenbehandling då originalet från Uppsala Brygghus använder sig av samma vattenkälla som vi gör och de behandlar inte sitt vatten.

Tyvärr gick det inte att få tag på original jästen Vermont Ale från Yeast Bay då denna var slut hos alla butiker. Använde istället torrjästen New England från Lallemand och torrjästen US-05 från Fermentis med okej resultat.

Bryggverket i Uppsala går varmt i februari

posted in: Bryggningar | 0

Denna månad startade vi med en favorit i repris, vår Almost Irish. Det är femte gången vi brygger denna öl så nu börjar vi få rutin på hur den skall göras samt hur vi vill att den skall smaka. Tyvärr fick vi byta ut en humle sorten Fuggle mot Willamette då saldot på Fuggle var helt fel !!!

Dags för inventering av alla ingredienser, hittade inga ytterligare felaktigheter, typiskt.

Var lite snål med jästen vilket resulterade i en svagare utjäsning än planerat vilket i sin tur gav en lite sötare och svagare öl (4,5% istället för 4,9%).

Bara tre dagar efter vår Irish var det dags igen för en pilsner, en klon av Pilsner Urquel från en av våra böcker om ölbryggning.

Inga problemunder bryggningen men vi konstaterade att vi fick ett lite förhöjt FG (final gravity) och vi tror att det kan bero på att vi tog bort protein innan och under koket, detta protein kanske skulle bilda aminosyra som jästen livnär sig på !! kommer att testa att inte ta bort detta in kommande bryggningar för att se om det har någon effekt.

Vi avslutar februaris bryggningar med att göra två stycken Pale Ale, en med humle odlad i Frösakull (vårt sommarställe) och en humle odlat i Västerås (våra bryggkompisars hem). Humlen odlad på dessa ställen är Korsta, då vi inte riktigt vet vilken alfasyra denna humle har använder vi den enbart till smak och lukt rasterna.

Bryggningarna blev nästa identiska trotts att vi bryggde med tre dagars mellanrum. Ölen blev en riktigt bra vardags ale så vi kommer att göra en ny så for 2023 års humle är klar för bryggning (i oktober eller november).

Januari-kaos med Uppsala Hembryggareförening

posted in: Bryggningar | 0

Årets första bryggning planerade vi att göra i bryggföreningens lokal (Uppsala Hembryggareförening) och planeringen var det inget fel på det var bara en liten detalj som fallerade, vi kollade inte om det fanns malt så det räckte i föreningslokalen, det saknades vetemalt. Som tur var har jag ett litet förråd hemma bara att åka hem och hämta malten.

Sen var det dags att göra det stora felet dvs antaga att det översta markeringen i Braumeister BM50 (brygg verket) är 45 liter (varför jag antog detta är fortfarande oklart) när det i verkligheten är 55 liter, detta innebär att BeerSmith (bryggprogram) tycker att jag skall “lakvattna” med 10 liter extra. Sagt och gjort, inte konstigt att ölen blir lite blaskig och att värdena på OG blir mycket under det förväntade.. Dags att steppa upp och ta kontroll över verksamheten.

Vad göra? Ner till PGW direkt på morgonen efter bryggningen och inhandla en påse spraymalt (vete) och i med ca 200 gram i varje jäskärl, enligt mina beräkningar skall detta motsvara ca 1 procent i slutprodukten dvs OG upp med 0,010.

Den andra bryggningen denna månad blev en klon av Sierra Nevadas Pale Ale, receptet kommer från Sierra Nevada Brewing Co. i USA med viss justerings för att inte få en för bitter öl. Kommer även att använda torrjäst US-05 istället för original jästen av ren smidighet.

Då jag skall testa det ny filtren (större hål) kommer jag att mala varje maltsort separat (bara två). Skall försöka med 1,3 – 1,5 mm glapp i kvarnen för att se om detta fungerar, kommer att mala en liten mängd för att avgöra vilken storlek som passar bäst, gäller att kornen blir krossade. Provade med 1,4 på Caraamber malt och det fungerade bra då dessa korn är lite mer rostade än Pale ale malten, minskade till 1,3 på Pale ale malten och det såg också mycket bra ut.

Resultatet blev en mycket god öl som tog slut alldeles för fort.