Gunnels dravbröd – Recept

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

På Uppsala Belgoträff så bjöd vi på dravbröd vilket var uppskattat av många. Nedan är receptet, håll tillgodo!

Recept : Gunnels dravbröd / knäckebröd

Maltresterna från ölbryggning kan användas till att baka ett sprött och smakrikt hårt knäckebröd. Man kan krydda brödet med anis och eller fänkål om man vill.

Ingredienser:

2 dl drav
1 msk linfrö
1 msk sesamfrön
½ tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk flytande honung
2 dl dinkel fullkornsmjöl el dinkel siktat
1 dl majsmjöl
1 dl kokande vatten
flingsalt


Beredning: Sätt ugnen på 150 grader, bäst med en varmluftsugn för då kan flera plåtar gräddas samtidigt.
Blanda i en skål drav, linfrö, sesamfrö och salt i en bunke. Tillsätt honung och olja och blanda. Tillsätt dinkelmjöl och majsmjöl och därefter kokande vatten och blanda väl. Degen ska vara lite kladdig men tillsätt mer mjöl om det behövs. Lite i taget. Degen ska kavlas ut tunt på bakplåtspapper. Degen delas i 2 delar och kavla ut respektive del på ett bakplåtspapper. Jag mjölar alltid lite på bakplåtspappret och även på degklumpen innan jag börjar kavla. När degen är så tunn den kan bli för över deg och papper till en plåt. Stör på lite flingsalt. Grädda i 150 grader brödet är torrt och har fått fin brun färg (ca 45 min till 1 tim).

Nya filter till bryggverket

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

Efter ett fatalt misstag där både filter (nät) och filterplatta åkte ut med dravet och slängdes så har vi ny bytt till de styvare laserskurna filtren.

Efter första bryggningen på lilla Braumeistern (20l) så kan vi konstatera att det var ett bra byte. Vi ökade mäskeffektiviteten från 70% till 75%. Till det tillkommer att tvätten av dessa styvare filter var bra mycket enklare och snabbare.

Vi köpte dem från BacBrewing i Italien. Mesh 1,5 ggr 1,5 mm. Betalade 33 euro för 2 filter till BM20 och 43 euro för 2 filter till BM50. Totalt 122 euro för allt inkl frakt.

Laserutskurna filter till Braumeister

I was a Blond

posted in: Bryggningar | 0

Att misslyckas är ibland att lyckas. Tävlingsölet till Uppsala Belgoträff skulle bli en Belgium Blond. Bryggdagen är prepparerad med speciell belgisk malt, rätt jäst och en väl genomtänkt plan för dagen

Vattnet i bryggverket uppvärmt till inmäskningen, Ingredienser ner i mäskpipan…. Vart är filterna för ovansidan av pipan. Letar febrilt i flera minuter, vilket är mycket då bryggrummet är 5S (allt har sin plats). Wtf, wtf… WTF! Inser att filtret sannolikt är slängt tillsammans med maltbädden vid förra bryggningen.

Vad göra? Nåväl, nöden är uppfinningarnas moder. Börjar mäska manuellt genom att pumpa upp till pipans kant. Stänga av pumpen och röra när det sjunker tillbaka. Upprepar detta under 60 min (puh!!!)

Resultatet blev sämre effektivitet så OG missades och ölen blev till slut 5,5%. Fick helt enkelt ändra den till Belgisk Pale ale och byta tävlingsklass och ölen fick namnet “I was a Blond” vilket refererar både till ölen och dumskallen till bryggare.

Det mest intressant, ölen saknade viss tyngd med lägre alkoholhalt. Men den blev godare enligt vårt tycke. En gräsklippar-öl belgare!

Besök på Braunstein

Efter de värsta härjningarna med Corona kunde vi återse våra vänner på Braunstein. Bra snack med Michael (en av bröderna som grundade Braunstein). Fick bra tips och passade på att återfylla ett whiskyfat.

Michael från Braunstein och Magnus från Hopsan

I härligt avslappnad stämning så shoppade loss på både öl och whisky. Genomförde provningar på bägge. Fick möjlighet att se och begagna deras ny Pakhus.

Det är alltid värt ett besök på Braunstein nere i Köge. Något vi starkt rekommenderar!

Corona – Midsommarölen i dessa tider

posted in: Bryggningar | 0

Med tanke på sakernas tillstånd i världen så kändes det helt naturligt och påkallat att brygga en Corona-klon. Efter mycket forum-harvande så hittade vi ett recept som något sånär skall likna Corona Original.

Kändes ganska märkligt att hälla i något som snarast liknande corn flakes i bryggverket. Men givan var nästan hälften majs så i med det bara. Annars var bryggtekniken likt en vanlig lager, lång rast på 63 grader och en mindre på 67 grader och sedan flme-out. Som jäst använde vi Wyest American lager i brist på den mexikanska jästen som sannolikt skulle passat allra bäst.

Mäsken var otroligt klar redan innan koket och planen är att göra en cold crash till -2 grader efter jäsningen för att få en helt klar gul-skimrande öl som slutresultat.

Provsmakning med Poppels Bryggeri

Eftersom vi är delägare i Poppels (en mycket liten andel) så fick vi uppleva något helt nytt. Istället för det planerade aktieägarmötet som pga. av Covid-19 inte kunde hållas blev alla aktieägare istället inbjudna till ett live-event över google-länk. Digital Öl & Snack-provning för delägare, Poppels i samarbete med Studie Pi.

Förberedelsen vara att
– Ställ fram 4 stycken glas till varje person som skall delta på ölprovningen
– Köp in öl och snacks (se inköpslista nedan eller illustrationsbilden ovan)
– Se till att dryck och snack har rätt temperatur (står oftast på burk, flaska eller förpackning)
– Internetuppkoppling och något att titta på (tex smartphone, dator eller använd cromecast/appletv för att titta på TV:n)

Ett MYCKET lyckat event där personalen på Poppels såg ut som de inte gjorde annat på dagarna än att sända live från bryggeriet. Avslappnat, lärorikt och trevligt i alla dess delar. Sedan vart man ju lite småbladig så där på torsdagskvällen.

Vi har blivit TILTade

Att kunna följa hur jäsningen utvecklas har för hembryggare alltid varit att kolla hur mycket det bubblar i jäs-röret. Hur många ppm ligger vi på (plopp per minut). Sedan i höstas har vi införskaffat 4 st TILT hydrometers och kan inte säga annat än att vi är imponerade.

Fungerar allt som det borde, inte riktigt. Vi har några synpunkter och iakttagelser som kan vara värda att notera.

Till det positiva:
+ Vill man bara mäta sin SG lokalt är det mycket enkelt sätta upp en TILT, fungerar väldigt bra out of the box.
+ Normalt får man väldigt bra värden som stämmer väl med hydrometern
+ Finns integration med google cloud om man har en brygga mellan bluetooth och wifi

Det negativa eller åtminstone att tänka på:
– Bara bluetooth, så du behöver antingen en raspberry pi eller annan enhet som kan brygga data för att kunna visa upp den på t.ex en hemsida (som vi gör här med en avdankad iphone 5s som brygga: Just nu i jästanken)
– Stormjäsning, då lägger sig jäs-klegg uppe på enheten och man får missvisande värden. Att banka på jäs-tunnan löser oftast problemet
– Det är en relativt dyr leksak, 1600:- per enhet är ju en hygglig investering

Men i det stora hela så fungerar TILT Hydrometer som utlovat. Vi ångrar inte inköpet och rekommenderar att investera om man vill bättre förstå hur jäst-processen fungerar och se temperaturer och SG utvecklas mer eller mindre i realtid.

Besök på Poppels bryggeri i Jonsered

Vilken härlig känsla att se hur Poppels bryggeri har utvecklats. Deras nya lokaler i Jonsereds gamla anrika fabriker ger en inraming till hantverksbryggningen som slår det mesta.

Vi fick möjligheten att se bryggeriet innifrån men guidad hjälp av deras duktiga bryggare. Innan vi drog igång så pratade Mats Wahlström, deras VD, några ord om hur det hela startade och drog lite anekdoter från deras tidiga historia. Sedan tog bryggmästare Daniel Granath över och gav oss en ordentlig dos av Poppels ways-of-working och hur han såg på framtiden.

Hela visningen leddes av community leader Sara Silow, sannolikt ett av Poppels smaraste värvningar, trevligare person får man ju leta efter. Tillgäglig, informativ och glädjespridande.

Det som var riktigt intressant var att man känner igen sig som hembryggare. Det hela är bara uppskalat en nivå (eller två). Det är verkligen ett hantverk fortfarande trots att batchern nu uppskalade. Sedan var lokalen snygg, ren och med sin historik väldigt tilltalande. Synd att vi har några mil till Jonsered, annars hade vi varit stammisar på deras bryggeri-restaurang “Poppels Öl & Mat”

Kellerbier – Det bortglömda guldet

posted in: Bryggningar | 0

Runt juldagen brukar man vara så ganska mätt på kraftiga och oftast mörka julöl. Vår vana trogen så brygger vi därför alltid en ljus julöl varje år som sitter som en törstsläckande smäck.

Bilden från Kegerator.com

Under året har jag läst mycket om äldre tyska öl-stilar och bryggprocesser. Med det i baggaget blev det naturligt att brygga en Kellerbier. Vad är då en Kellerbier?

Enligt Wikipedia:
Kellerbier is a type of German beer which is typically neither clarified nor pasteurised.[1] Kellerbier can be either top- or bottom-fermented. The term Kellerbier literally translates as “cellar beer”, referring to its cool lagering temperatures. Its recipe probably dates to the Middle Ages.

In comparison with most of today’s filtered and pasteurized lagers, Kellerbier contains more of its original brewing yeast, as well as vitamins, held in suspension. As a result, it is distinctly cloudy, and is described by German producers as naturtrüb (naturally cloudy).

Kellerbier and its related form Zwickelbier are often served directly from the barrel (for example, in a beer garden) but may be bottled as well. Since these beers do not undergo pasteurization, they are rather perishable; thus it is best to drink them as fresh as possible

Några inslagspunkter för vår Hopsan Pale Kellerbier:
– Lagerlik, även om Kellerbier historiskt verkar vara både över och underjäst.
– Pale Kellerbier skall vara ljus, lätt grumlig och drickas färsk
– Lagras på ekfat så viss smak av ek eftersöks
– Smak av tysk ädelhumle

Snickrade ihop ett recept där vi utgick från Dortmund-vatten (Pale Kellerbier). Insåg att vi inte hade plats i lagerkylen så till jäst fick det bli Kölsh-jäst (Lallemand Kölsh), så vi kan gott säga att det är en Kölnisk Kellerbier vi brygger.

Som bas i brygden så körde vi Barke pilsnermalt, kändes historiskt rätt. Sedan smaksättning med Hallertauer och Tettnang.

Efter Primärjäsningen på 7 dagar var det dags för körsbäret i tårtan, eller rättare sagt simulering av ek-lagring. Använde 100g Franska ekspån “heavy roast” som vi kokade te på. Fick bubbla på spisen i ca 10 minuter, kyld till 20 grader sedan ner i jäskärlet.

Vill man läsa mer om Kellerbier så har Nick Carr på Kegerator.com satt samman en bra artikel.