Pilsner i sensommarvärmen

posted in: Bryggningar | 0

Trots att bygget med det nya bryggrummet går framåt så är det ännu inte klart. Men vad gör det när Moder Svea visar sig från sin bästa sida och bjuder på underbart sommarväder den sista dagen i augusti.

I dag skall det bryggas en klassisk pilsner på ett nytt sätt. Tanken är att försöka få till pilsnerkänsla med en Ale-jäsning. Jästen är naturligtvis California Common eller California Lager (M54) som Mangrove Jack’s nu valt att kalla den. Personligen är jag förtjust i den jästen där man kan brygga bra ljus öl med “lagerkänsla” utan att behöva kylskåp. Speciellt bra brukar det bli om man efter jäsningen lagrar ölen i minst 2 månader i 0-2 grader.

Intressant att se hur vattnet grumlar till när Gypsum, Epsom och Chalk tillsätts för att få Stenungsundsvattnet att efterlikna vatten från Dortmund (“high calcium and sulfate content which lend the Dortmunder Export additional bitterness”)

Lindh Craft Beer

posted in: Bryggningar | 1

Jag hade länge gått och tänkt skriva några inlägg kring hur man brygger med Braumeister. Jag visste att det fanns några stycken som bryggde på Braumeister som vi i Hopsan Brewing men hade ibland svårt att få tips och ideér.

Över tid har det aldrig blivit av och sedan en tid inser jag också att varför uppfinna hjulet när det redan finns. Med detta inlägg vill jag bara rikta uppmärksamheten till vad en snubbe från Nykvarn pysslar med. Hans namn är Gustav Lindh och driver bloggen Lindh Craft Beer (http://www.lindhcraftbeer.com).

Kan varmt rekommenderas till Braumeister-bryggare i synerhet och hemmabryggare i allmänhet!