Citra Saison

posted in: Bryggningar | 0

Citra Saison, till den andra bryggningen i September använde jag mig av en av tjejernas favoriter (Olivian Saison) för att skapa denna citrus smakande Saison, använde enbart Citra humle vilket ger en tydligt fruktig smak med viss övervikt av citrus. Aromen påminner om citrus, grapefrukt och passionsfrukt. Åter igen har vi en fantastiskt utjäsning, 1.001 vilket gav en ABV på 6,8 %. En pigg citrusfriskt öl med mogen citron i både doft och smak av Citra humlen. Torr, men ändock balanserad, med en citrusaktig eftersmak.

Almost Irish

posted in: Bryggningar | 0

Almost Irish, första bryggning denna månad blev en av Magnus favoriter, Almost Irish. Fick en låg SG och det berodde till stor del på  att malningen inte var optimal, en hel del hela korn efter malning, valde att inte mala om då det innebär att det kan bli för finmalet och att det kommer att bli för mycket små partiklar i vörten. Dags att köpa en ny kvarn, bara att beställa !!!  Vid rengöring av utrustningen fanns nästan inga småpartiklar vilket också tyder på att malningen inte föll väl ut. Trotts ett lågt FG (för den här typen av öl, 1.010) blev ABV endast 5,6 %. Ölen fick en igen fin rödbrun färg med rostad maltkaraktär och inslag av kola och sirap. Beskan är måttlig och humlearomerna är något nedtonade.

Veteöl för vintern

posted in: Bryggningar | 0

Av någon anledning så förknippar vi veteöl med vintern, kanske på grund av skidresorna i ungdomen eller arbete i Zurich under vinterhalvåret. Så för att avsluta sommarens bryggningar så tog vi fram ett recept för Vetevillingen som vi bryggde en sen augustidag.

Hjälpbryggare för denna dagen var familjen Bovin som med glada tillrop hjälpte till med alla sysslor.
En sak man alltid märker när man göra veteöl i en Braumeister är tendenserna till att få “strilhål” som utmynnar i små fontäner. Notering till bryggprotokollet är att prova havreskal inblandat vid nästa veteölsbryggning.

Vi satsade på ett OG på 1.052, vilket vi inte riktigt nådde men sedan blev utjäsningen bättre än väntat så uppmätt ABV landade ändå på 5,6% vilket var högre än förväntat.
Nu skall denna stå på kagge i minst 2 månader och gotta till sig.

Malt, malt eller malt?

posted in: Bryggningar | 0

Att kunna smaka på malten och förstå vad den kommer bidraga med i ölen är en konst. Vi har inte fullt bemästrat den ännu, utan snarare så “vet” man att Viking Vienna malt “skall” ge denna smaken.

För flera år sedan när vi besökte Staropramen i Prag, som mältar sin egen malt, så fick vi smaka på maltprover innan vi drack pilsnern som den sedan var tillverkad av.

 

 

För vår egen del har vi börjat göra malt-provningar, dvs vi tar fram ett par öl vi bryggt sedan smakar vi på den malten som skall ha gett mest specifik smak till ölen. Både lärorikt och så får man lite snacks till ölen.