Nåtuna, Riddare Sopp och en god ale

posted in: Bryggningar | 0

Nåntuna är en stadsdel cirka 5 km sydost om centrala Uppsala med ungefär 1 500 invånare och tillika hemvist för 2 personer i sällskapet (Gunnel och Micke).
Numera så finns vår mindre anläggning på 20 liter utanför Uppsala och vi ser fram emot många experimentella öl bryggt på Uppsalavatten.

Nåväl, ibland så är bryggningen en inkörsport till oväntade kunskaper eller rent av värdelöst vetande. Så var fallet denna vårkväll när vi spånade om namnet på den första öl vi skulle brygga i Nåtuna.

Så vad har då denne Riddare Sopp med Nåtuna att göra? Efter ytliga efterforskningar visar det sig att nämnde riddare var en god förhandlare och vän till kyrkan. Uppsala domkyrka bytte på slutet av 1280-talet till sig en gård i Nåntuna av riddaren Sopp mot jord i Väsby, Hammarby socken. Därefter runt 1300-talets början testamenterade också Karl Gregersson (Folkungaättens oäkta gren) ytterligare en gård i Nåntuna till domkyrkan. 1967 blev Nåntuna en del av Uppsala stad.

Så namnet på vår första öl bryggd i Nåtuna var givet: Riddare Sopp’s Ale

Efter lite närmare efterforskningar så är det sannolikt en tidig anfäder till familjen Soop som avses.
Men namnet på ölen var redan på etiketten så för vår del så är det Riddare Sopp som gäller.

Riddare Sopp recept

Kvinnlig inspiration

Jessica Heidrich_Monks
Jessica Heidrich – Bryggmästare och inspiratör

Onsdagen den 9 mars så var Hops’ans kvinnliga del, dvs Gunnel, Therese och Jenny samt goda vännen Carin på en inspirationsföreläsning på Monk’s Cafe & Brewery med Jessica Heidrich.

Jessica Heidrich som till vardags är bryggmästare på S:t Eriks bryggeri höll en unik ölprovning där hon tagit med sig 5 olika öl från S:t Eriks bryggeris välsmakande sortiment. Provningen var reserverad för enbart tjejer.
Lite bakgrund om Jessica Heidrich. Hon är mikrobiologen, sommelieren och forskaren som inledde sin bana inom öl som student i Uppsala på 1980-talet, då som hobbybryggare. Idag är hon ett väletablerat namn i branschen med fyra svenska mästartitlar i bryggning och anlitas flitigt som föreläsare och öldomare. Hon är även aktiv i Svenska Hembryggareföreningen, Svenska Ölfrämjandet och Föreningen Sveriges Småbryggerier.

Kl 18:30 så samlades ca 30 förväntansfulla kvinnor i Monk’s Cafes lokaler på Wallinsgatan. Det hela började med att Jessica berättade om sin backgrund inom ölbryggning och sedan på ett snyggt sätt vävde in de 5 olika ölen som skulle provsmakas. Ölen som kom in på borden var alla från St Eriks bryggeri. Den första var deras Lager som finns i standardsortimentet. Sedan följde IPA och Capital IPA, där Hops’ans medlemmar definitivt föredrog den rena IPA:n med dess fina röda ton och balanserade humling.

Efter dessa “standard-öl” så serverades två mer speciella öl som tappades upp från fat i stället för flaskor. Dels en Citra Saison och sist ut en Stout med kraftig lakritssmak. Provsmakningen som helhet var väldigt väl genomtänkt men här kom den stora missen. Citra Saison hälldes upp redan i början av provsmakningen, dvs den var varm och avslagen när den väl skulle provas. Lite amatörmässigt kan man tycka när Jessica med eftertryck säger att den skall serveras kall och ordentligt kolsyrad.

I det hela var den en inspirerande kväll och fler idéer fick fäste som senare kommer omvandlas till recept i Hops’ans receptbok.

Stort tack till Jessica för att hon delar med sig av sitt kunnande och sina erfarenheter!

St Eriks sortiment
St Eriks