En bra födelsedag är bra bryggardag

posted in: Bryggningar | 0

Får man önska sig vad man vill göra på sin födelsedag så är ju valet givet, brygga öl!

Jag och Micke körde igång vid 10:30. Glada i hågen och inspirerade att göra maltiga stordåd!
Vi har stora planer för dagen och skall brygga 2 omgångar.

Första satsen var en Amber Märzen, eller mer omskrivet en mörkare variant av oktober öl. I detta fallet med endast tjekisk Saaz-humle. Tanken är att få till ett öl som motsvarar det tjekiska Amber Lager som Sv Norbert brygger i Prag.

Det hela tog längre tid än beräknat, så andra satsen påbörjades sent på eftermiddagen. Denna gången en ljus Kölsch. En nordtysk variant av ale som bryggs framförallt i och runt Köln. Denna gick mycket smidigare, dock var vi inte klara före 22:00 på kvällen efter disk och annat.

Dagen efter kollades om jäsningen kommit igång dagen efter bryggningen och det såg mycket bra ut. Cirka 5ppm från bägge jästunnorna.Några dagar senare så puttrar Amber Märzen på bra, den lagras i 13 grader och ligger nu på 1 ppm.
Kölschen gör mig dock lite orolig, endast 1 plupp på 5 min vilket känns lågt. Den jäser i och för sig i 18 grader så den kan ha jäst på snabbare. Men men, vi får se…

Kan också säga att det gick utmärkt att göra 2 satser på en dag. Speciellt om vi är allihop, då kunde vi nog ha krympt totaltiden med ca 30-60 min.

Uppdatering:
Kölshen som numera är döpt till Hopsan Hopless (den har ju inte mycket humlesmak)
SG = 1011 dvs den har jäst färdigt!

Med andra ord var det ingen fara med att den jäste ut snabbt, den verkar ha blivit ok. Grönölet smakar…. ok.
Tror att denna öl kommer att vinna mycket på att få kolsyra i sig.
Eftersom vi missade att ta OG på denna så vet vi inte exakt hur alkoholstark denna blir. Men om vi antar att den blev efter planen så skulle OG vara 1052 och FG är 1011 = 5,4%

Amber Märtzen mätte jag SG till 1018, och den bubblar fortfarande med ca 0,5ppm. Så denna skall stå en vecka eller så till i jästunnan. Som grönöl smakar den kanon! Kommer bli bra, vi får bara hoppas att den jäser ner lite till annars blir den svagare än beräknat. Just nu ligger den på ca 5,0%, enligt planen så skulle den bli ca 5,6%.

4 Hopsan Hopless