Gunnels dravbröd – Recept

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

På Uppsala Belgoträff så bjöd vi på dravbröd vilket var uppskattat av många. Nedan är receptet, håll tillgodo!

Recept : Gunnels dravbröd / knäckebröd

Maltresterna från ölbryggning kan användas till att baka ett sprött och smakrikt hårt knäckebröd. Man kan krydda brödet med anis och eller fänkål om man vill.

Ingredienser:

2 dl drav
1 msk linfrö
1 msk sesamfrön
½ tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk flytande honung
2 dl dinkel fullkornsmjöl el dinkel siktat
1 dl majsmjöl
1 dl kokande vatten
flingsalt


Beredning: Sätt ugnen på 150 grader, bäst med en varmluftsugn för då kan flera plåtar gräddas samtidigt.
Blanda i en skål drav, linfrö, sesamfrö och salt i en bunke. Tillsätt honung och olja och blanda. Tillsätt dinkelmjöl och majsmjöl och därefter kokande vatten och blanda väl. Degen ska vara lite kladdig men tillsätt mer mjöl om det behövs. Lite i taget. Degen ska kavlas ut tunt på bakplåtspapper. Degen delas i 2 delar och kavla ut respektive del på ett bakplåtspapper. Jag mjölar alltid lite på bakplåtspappret och även på degklumpen innan jag börjar kavla. När degen är så tunn den kan bli för över deg och papper till en plåt. Stör på lite flingsalt. Grädda i 150 grader brödet är torrt och har fått fin brun färg (ca 45 min till 1 tim).

Januari-kaos med Uppsala Hembryggareförening

posted in: Bryggningar | 0

Årets första bryggning planerade vi att göra i bryggföreningens lokal (Uppsala Hembryggareförening) och planeringen var det inget fel på det var bara en liten detalj som fallerade, vi kollade inte om det fanns malt så det räckte i föreningslokalen, det saknades vetemalt. Som tur var har jag ett litet förråd hemma bara att åka hem och hämta malten.

Sen var det dags att göra det stora felet dvs antaga att det översta markeringen i Braumeister BM50 (brygg verket) är 45 liter (varför jag antog detta är fortfarande oklart) när det i verkligheten är 55 liter, detta innebär att BeerSmith (bryggprogram) tycker att jag skall “lakvattna” med 10 liter extra. Sagt och gjort, inte konstigt att ölen blir lite blaskig och att värdena på OG blir mycket under det förväntade.. Dags att steppa upp och ta kontroll över verksamheten.

Vad göra? Ner till PGW direkt på morgonen efter bryggningen och inhandla en påse spraymalt (vete) och i med ca 200 gram i varje jäskärl, enligt mina beräkningar skall detta motsvara ca 1 procent i slutprodukten dvs OG upp med 0,010.

Den andra bryggningen denna månad blev en klon av Sierra Nevadas Pale Ale, receptet kommer från Sierra Nevada Brewing Co. i USA med viss justerings för att inte få en för bitter öl. Kommer även att använda torrjäst US-05 istället för original jästen av ren smidighet.

Då jag skall testa det ny filtren (större hål) kommer jag att mala varje maltsort separat (bara två). Skall försöka med 1,3 – 1,5 mm glapp i kvarnen för att se om detta fungerar, kommer att mala en liten mängd för att avgöra vilken storlek som passar bäst, gäller att kornen blir krossade. Provade med 1,4 på Caraamber malt och det fungerade bra då dessa korn är lite mer rostade än Pale ale malten, minskade till 1,3 på Pale ale malten och det såg också mycket bra ut.

Resultatet blev en mycket god öl som tog slut alldeles för fort.