Året som gått – 2018

Ytterliggare ett bra bryggarår har kommit till sin ända. Vi samlade ihop totalt 24 bryggningar, där igen Hopsan Brewing East stod för merparten. Som vän av ording så kanske vi skall förklara att East (Micke) brygger på en BM20 och West (Magnus) på en BM50. Med andra ord är antalet bryggningar inte samma sak som antalet bryggda liter. Men nu var också 2018 året då vi skaffade en “half-pipe” till BM50 så nu kan vi även köra mindre batcher i West.

Under året så har vi byggt ett helt nytt bryggrum runt BM50. Resultatet blev riktigt lyckat vilket man kan läsa mer om här. En riktig “brew cave” där man kan brygga, softa och ta en bira.

Flera lyckade bryggningar där favorit i repris Almost Irish, en red ale, bryggdes 2 gånger. Jarlens Pils, en tysk Pils, där vi fick till smaken riktigt bra trots att vi använde California Common-jäst och jäste i rumstemperatur. Sedan flera bryggningar av Belgisk öl under hösten som alla skall delta och drickas på Uppsalas Belgoträff.

Ett bryggrum, ett bryggrum – Mitt kungarike för ett Bryggrum!

posted in: Utrustning och ingredienser | 2

Nåväl, kanske inte mitt kungarike men en del av garaget.
Efter flytten till västkusten så brygger ju numera Hopsan Brewing teamet både i Uppsala (Hopsan Brewing East) och Stenungsund (Hopsan Brewing West).

Mina bryggningar har mestadels skett utomhus samtidigt som jag gått och klurat på hur jag skall få till en bra utrymme inomhus. Efter diskussion med kära hustrun så blev det bestämt att det lilla utrymmet innanför garaget får bli platsen. Efter sommaren 2018 stod det klart och har nu satt ihop lite text och bild att beskriva det hela. Ett utrymme som när vi började mest såg ut som en garderob med typ 2-3 kvm golvyta synligt.

Dock insåg vi att om vi rensade bort alla platsbyggda garderober och skicka en massa ”skit” på tippen så skulle det nog bli tillräckligt med plats. Fram med tumstock och fram kommer ett utrymme som är 2,7 ggr 3,7m stort, dvs 10 kvm totalt. Efter några kvällar med laptopen i knät så är första skissen färdig. Här uppklistrad på väggen så man hade koll under bygget.

Några bilder på hur det såg ut innan vi började riva.

Därefter tog rivningen vid.

Ut åkte precis ALLT! Så vi kunde måla alla väggar och lägga färg på det råa cementgolvet. Att platsbyggda saker kunder vara så jädra bra ditsatta trodde jag aldrig, men med en bra kofot och lill-slägga så åkte hela rasken ner och ut. Sedan dags för slipning och grundspackling.

och därefter målning av väggar och tak.

En liten stilbild från bygget.

Ny el dras in så att vi fick 3,5mm kabel och 16 AMP framdraget där Braumeister 50 var tänkt att stå. 3200 watt + en värmare på 1000 watt kräver mer än vad vanlig hushållsel klarar. Elektrikern tillika hustruns bror hyrs in så det blir riktigt gjort.

En diskbänk fick inhandlas lite special. Måttbeställd från Tjeckien då vår inkommande huvudvattenledning var i vägen för ordinarie standarddiskbänkar. Nu blev det hela inte mycket dyrare, så klart värt det i slutändan.

Hade turen att komma över en helt ny fläkt som låg och ”samlade damm”. Passade perfekt för ändamålet att leda ut fukt från bryggverket. Köpte böjbart ventilations-rör för att passa mellan locket på bryggverket och själva fläkten.

Bänkarna i bryggrummet är IKEA-stommar med dämpning och rostfria luckor och lådor från samma företag. Bänkskivan som är svart laminat och 4 cm tjock hittade vi i fyndhörnan på Bauhaus med 70% rabatt. I samband med att bänkarna skulle på plats krävdes ett beslut om underkylskåp. Efter mycket efterforskning så kunde jag inte hitta ett enda kylskåp där 3st 19 liters corneliusfat fick plats.

Nu hade jag ändå gått och dregglat på Ölkompaniet i Göteborg som tagit hem ett visningsex av Mangrove Jack’s keggerator. Till slut skickade vi snåljåpen på semester och köpte en dylik keggerator som vi snyggt kunde få att matcha till övriga bänkar. Notera att keggeratorn står på egna hjul och kan rullas ut i trädgården vid sammankomster och grillningar. Kommer skriva ett eget inlägg om denna underbara pryl i ett annat inlägg.

På den sida rummet som bilderna inte visar står 2 st kylskåp och en frys så jag kan ha 2 tunnor med lager på 10-12 graders lagring samt frys för humle och annat.

När väl allt annat var på plats så monterades en skena upp i taket med rullhjul som egentligen skall användas till sk. hängdörrar. En mindre talja påmonterad så man lätt kan lyfta upp mäskpipan på ett Brumeister 50 och flytta det över till ett bord där avrinning och sparging sker i ett Biltema-fat för motorolja. Fungerar perfekt!

Vi avsluter det hela med några rena öl-porr bilder.

Puss kära hustru för att du delar min bryggar-passion (eller åtminstånde låter mig hålla på som jag gör). Tack även till Peter vars hjälp med elen var ovärderlig samt bryggkompisarna Micke och Gunnel som från Hopsan Brewing East kom med glada tillrop och värdefulla tips.