FHB – Elaka “kantareller” i malten

FHB står för Fusarium head blight och var fram till i somras något helt okänt för oss.
Kan inte påstå att vi numera är experter men efter viss efterforskning så är man numera bekant med begreppet.

Men låt oss ta det från början.
Våren 2015 så fick vi flera öl som hade sk “gusher”. Vissa värre än andra och vissa inte alls. Vi körde igång med alla åtgärder som vi kunde komma på för att avhjälpa det hela.
Vårt problem var hela batcher så vi kunde snabbt ta bort flasktvätt som orsak. Vi rengjorde all utrustning, använde olika jäs-tunnor och så vidare.
Inget hjälpte men det var bara enstaka bryggningar som drabbades. Vad var minsta gemensamma nämnare?

Gusher web

Nu har vi en av Sveriges mer erfarna kvalitetschefer i gänget som bland annat har ansvarat för labb och kvalité på flera större livsmedelsföretag.
En tanke hade slagit henne och efter lite efterforskning så kommer hon tillbaka och säger “Vi kanske har fått Fusarium-svamp i malten”.

Vad är då Fusarium, en sväng till Wikipedia gör en lite klokare, men inte mycket.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fusarium

Efter att plöjt igenom diverse forum så verkar följande citat vara en gemensam åsikt:
“Barley harvested during wet conditions is subject to Fusarium fungi and it will gush and gush regardless of temperature or shaking.”

Så det är ett de-facto problem vid bryggning, om än ganska ovanligt. Men det verkar inte vara vida känt, åtminstone inte bland hembryggare. Efter att diskuterat hela historien med en bryggmästare från ett “välkänt” större bryggeri så inser vi att proffsen har koll på detta och att större kommersiella bryggerier kontrollerar sin malt för att inte råka ut för missöden med FHB och Mycotoxin.
Problemet verkar finnas över hela världen men i sin natur med större risk i fuktigare zoner (vilket innefattar större delen av Europa).

Hittade ett citat från en mer vetenskaplig sida:
“Gushing is perhaps the best known effect of FHB on malting and brewing quality is the
propensity of Fusarium-infected malts to cause gushing problems in packaged beer. Gushing has
been defined in the following way: Immediately after opening the bottle, that is, by removing
the excess pressure above the beer, a very great number of fine bubbles are formed throughout
the volume of beer and ascend very quickly, creating foam which flows out of the bottle or, in
severe cases, actually spurts from the bottle. Usually, the violent action ceases after a few
seconds”

Nu skall man vara klar över att “gusher” kan vara resultatet från många olika orsaker. Men efter vår ansträngning att finna och eliminera alla andra så kvarstår FHB.
Efter en ordentlig genomgång av de recept vi bryggt från hösten 2014 till hösten 2015 så kunde vi tillslut isolera en maltsort som varit med i alla öl som haft “gaucher”. Kan det vara denna som är problemet?

I skrivande stund har vi precis en 50-liters sats på jäsning som är liknande en som gav ordentlig “gusher”. Med den skillnaden att vi nu bytt ut den identifierade malten mot en ny sort (annan tillverkare och ursprungsland).
Om den inte uppvisar samma tendenser till “gusher” så tror vi att vi har tillräckligt på fötterna för att skicka den identifierade malten till ett labb för test.

Uppdatering på detta inlägg kommer när vi vet mer.

  1. Magnus

    Uppdatering (sent om sidor): Vi kan man ganska stor säkerhet säga att det var malten då vi efter bytet aldrig fick denna typ av våldsam gusher igen. Däremot gick vi aldrig vidare och skickade till något labb för kontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *