Gammal porter i gammal tunna

OttolundellGöteborgs Beer Week hade mycket intressant att erbjuda men det i vårt tycke mest spännande eventet var en provning av lagrad Porter under ledning av Otto Lundell.

Eventet kallades “Gammal porter i gammal tunna” och beskriver det hela ganska bra. En provning av lagrad porter inuti den bevarande portertunnan som finns utanför det forna porterbryggeriet vid Klippan. Tunnan i sig är värt ett besök. En syn och doft av 200-årig historia.

Det hela började med att en skara förväntansfulla ölentusiaster samlades utanför Hotell Novotels entre där Otto Lundell samlade ihop oss och sedan promenerade vi i samlad trupp till tunnan. Tunnan i sig är ett unikum och att få se den från insidan var i sig värt resan till Göteborg.

Otto Lundell, vår ciceron för eftermiddagen, är en välkänd profil i Porterkretsar. Han är Porterpedagog, öldomare och öl- och dryckeshistoriker tillika Lord vice President vid Porter Drinkers Association. Kunskaperna om porter är det inget fel på och han har en lättsam och trevlig ton när han börjar berätta om porterns historia.

Efter en historisk introduktion så fick vi som referens smaka av “färsk” porter från Carnegie och St Erik’s. Därefter så började smakproven på lagrad porter komma till borden. Var och en av dem ackompanjerad av Otto’s referenser och kunskaper om dess historia.

Det intressanta om man skall sammanfatta är att,

1) Porter lagrad i 10 år är fantastiskt gott
2) Ju äldre en dryck blir, desto mer Madeira-vin smakar den.
Tyvärr så har anteckningarna från kvällen “kommit bort” så exakt vilka drycker och dess ålder kan inte återges, men från minnet så var den äldsta vi provade från 1996.

Oavsett så blir man glad av Porter

20160421_201417

Vill ni veta mer om Porter och dess spännande historia så tveka inte att gå på en föreläsning med Otto.
Kan även vara värt att kolla upp event som sker i Porter Drinkers Association’s regi.

Välkommen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *