Trådgårdshumlen är klar att skörda

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

På tomten har vi en humlebusken som växer så det knakar hela sommaren. Tyvärr brukar den vara smörgåsbord för grannskapets fjärilslarver och i juli är den mer eller mindre uppäten. Nu växer den bra så den återhämtar sig, men någon kottar har vi i princip aldrig sett.

År har vi utrustat oss med massa såpvatten och annat för att hålla ohyran borta, bara för att se om det kunde bli några kottar. Döm om vår förvåningen när vi i augusti började se klasar hänga ner under bladen. Nu är den stora frågan: Är det en öl-humle som ger god smak. Tiden får utvisa, men visst är det snygga kottar.

20130922_110808

 

Att välja bryggverk

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

Att välja ny utrustning var sannerligen inte lätt. Har man aldrig bryggt med bryggverk förut så är det svårt att förstå vad som är mindre bra, bra eller utmärkt.

Efter mycket diskussion fram och tillbaka så föll valet på en Braumeister 20l. Ett litet RIMs bryggverk som enligt många mer erfarna hembryggare skulle vara en kvalitetsprodukt.
Sagt och gjort, beställningen lades och färden styrdes mot Vallentuna och Humlegårdens lager. Tillsammans med “lite” kringutrusning så är vi lyckliga ägare till vårt första bryggverk och 17 000:- fattigare.

Efter första provbryggningen kan vi säga att 3 saker:
1) Instruktionsboken behövdes. Att programmera in receptet var inte självförklarande
2) Gedigen konstruktion och tysk kvalité
3) Ölen blev god och vi kände oss trygga i att kunna upprepa en bryggning när vi får finjusterat våra recept

Första bryggningen på Braumeister 20l

posted in: Bryggningar | 0

Att packa upp ny prylar är alltid like roligt.

20130822_190525

Som ystra kalvar på grönbete skred vi till verket. Maltpipan i rostfritt stål glimmade förföriskt i solen och Braumeisterns display blinkade och flörtade med våra teknikerhjärtan. Ett välbeprövat och enkelt receptet på en Engelsk Bitter skall blev invigningsbrygden.

20130907_135539

Maltkvarnen gick varm och sedan var vi igång. Mältningen gick som smort men i villervallan som följde av att allt var nytt så glömde vi att värma vattnet för sprinklingen. Nu gjorde inte det så mycket eftersom receptet inte var anpassat för Braumeistern så vi fick ett någorlunda bra OG efter koket ändå.

Vilken grym känsla när vörten gick ner i jästunnan.
Nu är det bara att vänta på att det skall börja bubbla!