Bryggverket i Uppsala går varmt i februari

posted in: Bryggningar | 0

Denna månad startade vi med en favorit i repris, vår Almost Irish. Det är femte gången vi brygger denna öl så nu börjar vi få rutin på hur den skall göras samt hur vi vill att den skall smaka. Tyvärr fick vi byta ut en humle sorten Fuggle mot Willamette då saldot på Fuggle var helt fel !!!

Dags för inventering av alla ingredienser, hittade inga ytterligare felaktigheter, typiskt.

Var lite snål med jästen vilket resulterade i en svagare utjäsning än planerat vilket i sin tur gav en lite sötare och svagare öl (4,5% istället för 4,9%).

Bara tre dagar efter vår Irish var det dags igen för en pilsner, en klon av Pilsner Urquel från en av våra böcker om ölbryggning.

Inga problemunder bryggningen men vi konstaterade att vi fick ett lite förhöjt FG (final gravity) och vi tror att det kan bero på att vi tog bort protein innan och under koket, detta protein kanske skulle bilda aminosyra som jästen livnär sig på !! kommer att testa att inte ta bort detta in kommande bryggningar för att se om det har någon effekt.

Vi avslutar februaris bryggningar med att göra två stycken Pale Ale, en med humle odlad i Frösakull (vårt sommarställe) och en humle odlat i Västerås (våra bryggkompisars hem). Humlen odlad på dessa ställen är Korsta, då vi inte riktigt vet vilken alfasyra denna humle har använder vi den enbart till smak och lukt rasterna.

Bryggningarna blev nästa identiska trotts att vi bryggde med tre dagars mellanrum. Ölen blev en riktigt bra vardags ale så vi kommer att göra en ny så for 2023 års humle är klar för bryggning (i oktober eller november).