London Pride

posted in: Bryggningar | 0

London Pride, avslutade månaden med den tredje bryggningen och här blev det en favorit i repris. I original receptet används en smaksättande humle vid namn Northdown som vi inte fick tag i på, denna ersattes av Challanger, volymen uppräknad för att nå samma alfasyra. Vid nästa bryggning kommer Northdown humlen att användas då den nu finns att beställa igen. trenden fortsätter, ytterligare en öl som jäser ut bättre än förväntat resultat, ABV 5,2 %. Denna öl fick en något mörk bärnstens färg och har en medelhög beska och smakar lite malt samt ett inslag av torkad frukt, knäck och bröd.

Black IPA

posted in: Bryggningar | 0

Black IPA, andra bryggningen testade jag inte bara en ny öl utan även att göra en flameout (efter kokningen kyldes vörten ner till 70 grader innan ytterligare humle tillsätts, väntade 30 minuter (under tiden kyldes vörten ytterligare ca 15 grader). och torrhumling (efter en veckas jäsning tillsättas humle i jäskärlet, humlen får ligga i under max 4 dagar) för att maximera arom och smak i ölen. Också denna öl jäste ut bättre än väntat så här har vi en IPA med en ABV på 8,2 %. Ölen blev väldigt mörk, inte svart snarare en blandning mellan svart och mörkbrunt. All ”extra” humle ger en tydlig beska och arom, en relativt stor, blommig humlekaraktär med inslag som tropiska frukter.

Broken Arms

posted in: Bryggningar | 0

Julmånaden innebar bryggning i kylan men vad gör väll det när man brygger två favoriter i repris och en helt ny öl.

December månad blev också månaden då jag använde den nyinköpta digitala Ph mätaren för första gången. Ph värdet vi start av bryggningarna varierade mellan 8,2 och 9,1(!), trots kompensation för variationen i starten hamnade det slutgiltiga Ph värdet före koket på mellan 5,7 till 5,9. Kommer att under januari och februari att jobba mer med att få ner PH värdet till det optimala på 5,2.

Broken Arms, fösta bryggningen innebar ”Back to Basic” då jag kopierade ett av det första recepten vi gjorde 2014. Bryggningen innehåller flera raster och tar därför lite extra tid men utöver detta var det inga problem. Siktade på en OG på 1.060, nådde inte riktigt fram då de blev 1.058. kompenserade detta med att FG blev låga 1.006, mätt ABV på 6,8 %, två procentenheter högre än beräknat värde. Den bärnstens färgade ölen har en tydlig arom av karamell, citrus, grapefrukt och lite tropiska frukter.

Negra Modelo

posted in: Bryggningar | 0

Negra Modelo, november månad blev en mager månad om man tittar på antalet bryggningar, orsaken var att jäskärlen var upptagna med oktober månads öl produktion. När tillfälle gavs bryggde jag en mörk lager från Mexico. Som vanligt har mäsken en sämre OG är vad BeerSmith beräknar men detta kompenseras av en bra utjäsning vilket ger en ABV på 5,6 %. Det kan vara så att den låga OG beror på att Ph värdet är för högt i och under mäskningen, dags att investera i en ordentligt Ph mätare då ett ”korrekt” Ph ger bättre utbyte, mer korrekt smak etc. Ölen har fått en mörk gulbrun färg och har en ”knäckig” smak med liten sötma, inslag av torkad frukt, mörkt bröd, russin och en liten mäng choklad.

Uppsala Altbier

posted in: Bryggningar | 0

 

Många goda öl på nyöppnade DomCraft

Uppsala Altbier, månaden avslutades med att ”Hops´an original team” samlades i Uppsala för en trevlig helg med bryggning och besök på Uppsalas nya pubar, bland annat DomCraft, sedan en riktigt god middag. Dags igen för en repris, denna gång en Altbier från Düsseldorf. Som vanligt när vi träffas fungerar bryggningen utan problem och vi hinner med både en utmärkt lunch och ett par smakprov av konkurrenternas varor. denna gång lyckades vi med en SG som överstiger  BeerSmith´s uträkning, det samma gällde OG och FG vilket  resulterade i ett ABV på 5,9 %. Riktigt bra smak, en äkta Düsseldorf altbier med maltig smak, tydlig beska, inslag av knäckebröd, torkad frukt, örter och lite farinsocker.

Winter Warmer

posted in: Bryggningar | 0

Winter Warmer, när jag väl var inne på temat gamla minnen så fick jag för mig att det var dags att brygga en öl jag drack när jag jobbade i England, dags för en titt i BeerSmith´s receptbank igen och mycket riktigt fanns det ett par varianter att välja mellan. Valde en variant som innehöll lite apelsin, tyvärr känner jag inte någon apelsin smak i ölen som i början smakar väldigt mycket kaffe. Efter en månads lagring har kaffesmaken avtagit så nu påminner den mer och mer om de öl jag drack på Shaftesbury Arms i Richmond. Bra utjäsning resulterade i ett ABV på 7,2 %.

Presentation av öl och öltillverkning

posted in: Bryggningar | 0

Under hösten lovade jag att hålla en föredrag om öl och öltillverkning på en av Odd Fellow logenerna  i Uppsala, sagt och gjort, satte ihop en power point presentation på ca 40 sidor och räknade med en att presentation i sig skulle ta ca 25 minuter. Aj vad jag misstog mig, det visade sig att de 65 deltagarna var riktigt intresserade av  öl och ölbryggning så det to ca 50 minuter att genomför prestationen och svara på alla frågor. Ryktet spred sig och den andra logen i Uppsala ville ha ett besök av mig, samma visa, över 65 deltagare och en presentation längd på 50 minuter.

Rosenhill lager

posted in: Bryggningar | 0

Rosenhill lager, i mitten på månaden var det dags för bryggning nummer två och nu var det dags att använda den svenska humlen från Rosenhill som vi fick i slutet på förra året (borde använts tidigare). Bryggde en lager baserad på en Stella klon och avslutade med att tillsätta  humle efter en veckas jäsning (torrhumling). Ölen har i början en svag bismak av metall som efter en tids lagring försvinner. Skall definitivt brygga den variant igen men då skall mängden humle ökas med 100 procent (pga ”gammal” humle). Ölen har en brödig smak med inslag av honung, bröd och citrus.

Kwak

posted in: Bryggningar | 0

Kwak, tittade på bilder från tiden då jag jobbade i Belgien och kom att tänka då på att vi där och då drack en riktigt god öl vid namnet Kwak, undrade om det fanns en klon på denna öl i BeerSmith´s receptbank? jodå, där fanns den. Kopierade receptet och justerade koktid samt när beskgivande humle tillsätts, justera mängden humle för att uppnå samma IBU. När de nya medlemmarna i Hop´san Brewing, Carin och Göran kom på besök var det dags att brygga denna belgare. Bra utjäsning resulterade i ett ABV på 7,5 %. Denna belgiska blond ale har den inte den typiska bedövande kryddigheten som förknippas med många starka belgoöl den har en stor aromatisk doft som för tanken till rågbröd med inslag av torkad frukt. Fyllig och fruktig smak med en bra balans mellan sötma och beska.

Citra Saison

posted in: Bryggningar | 0

Citra Saison, till den andra bryggningen i September använde jag mig av en av tjejernas favoriter (Olivian Saison) för att skapa denna citrus smakande Saison, använde enbart Citra humle vilket ger en tydligt fruktig smak med viss övervikt av citrus. Aromen påminner om citrus, grapefrukt och passionsfrukt. Åter igen har vi en fantastiskt utjäsning, 1.001 vilket gav en ABV på 6,8 %. En pigg citrusfriskt öl med mogen citron i både doft och smak av Citra humlen. Torr, men ändock balanserad, med en citrusaktig eftersmak.