Uppsala Altbier

posted in: Bryggningar | 0

 

Många goda öl på nyöppnade DomCraft

Uppsala Altbier, månaden avslutades med att ”Hops´an original team” samlades i Uppsala för en trevlig helg med bryggning och besök på Uppsalas nya pubar, bland annat DomCraft, sedan en riktigt god middag. Dags igen för en repris, denna gång en Altbier från Düsseldorf. Som vanligt när vi träffas fungerar bryggningen utan problem och vi hinner med både en utmärkt lunch och ett par smakprov av konkurrenternas varor. denna gång lyckades vi med en SG som överstiger  BeerSmith´s uträkning, det samma gällde OG och FG vilket  resulterade i ett ABV på 5,9 %. Riktigt bra smak, en äkta Düsseldorf altbier med maltig smak, tydlig beska, inslag av knäckebröd, torkad frukt, örter och lite farinsocker.

Winter Warmer

posted in: Bryggningar | 0

Winter Warmer, när jag väl var inne på temat gamla minnen så fick jag för mig att det var dags att brygga en öl jag drack när jag jobbade i England, dags för en titt i BeerSmith´s receptbank igen och mycket riktigt fanns det ett par varianter att välja mellan. Valde en variant som innehöll lite apelsin, tyvärr känner jag inte någon apelsin smak i ölen som i början smakar väldigt mycket kaffe. Efter en månads lagring har kaffesmaken avtagit så nu påminner den mer och mer om de öl jag drack på Shaftesbury Arms i Richmond. Bra utjäsning resulterade i ett ABV på 7,2 %.

Presentation av öl och öltillverkning

posted in: Bryggningar | 0

Under hösten lovade jag att hålla en föredrag om öl och öltillverkning på en av Odd Fellow logenerna  i Uppsala, sagt och gjort, satte ihop en power point presentation på ca 40 sidor och räknade med en att presentation i sig skulle ta ca 25 minuter. Aj vad jag misstog mig, det visade sig att de 65 deltagarna var riktigt intresserade av  öl och ölbryggning så det to ca 50 minuter att genomför prestationen och svara på alla frågor. Ryktet spred sig och den andra logen i Uppsala ville ha ett besök av mig, samma visa, över 65 deltagare och en presentation längd på 50 minuter.

Rosenhill lager

posted in: Bryggningar | 0

Rosenhill lager, i mitten på månaden var det dags för bryggning nummer två och nu var det dags att använda den svenska humlen från Rosenhill som vi fick i slutet på förra året (borde använts tidigare). Bryggde en lager baserad på en Stella klon och avslutade med att tillsätta  humle efter en veckas jäsning (torrhumling). Ölen har i början en svag bismak av metall som efter en tids lagring försvinner. Skall definitivt brygga den variant igen men då skall mängden humle ökas med 100 procent (pga ”gammal” humle). Ölen har en brödig smak med inslag av honung, bröd och citrus.

Kwak

posted in: Bryggningar | 0

Kwak, tittade på bilder från tiden då jag jobbade i Belgien och kom att tänka då på att vi där och då drack en riktigt god öl vid namnet Kwak, undrade om det fanns en klon på denna öl i BeerSmith´s receptbank? jodå, där fanns den. Kopierade receptet och justerade koktid samt när beskgivande humle tillsätts, justera mängden humle för att uppnå samma IBU. När de nya medlemmarna i Hop´san Brewing, Carin och Göran kom på besök var det dags att brygga denna belgare. Bra utjäsning resulterade i ett ABV på 7,5 %. Denna belgiska blond ale har den inte den typiska bedövande kryddigheten som förknippas med många starka belgoöl den har en stor aromatisk doft som för tanken till rågbröd med inslag av torkad frukt. Fyllig och fruktig smak med en bra balans mellan sötma och beska.