Sommarens öl – Frökens Fläder

posted in: Bryggningar | 0

Efter ett par olika försök så tror vi nu att vi har ett färdigt recept öl smaksatt med fläder som fungerar. Efter våra tidigare mer avancerade försök så är vi tillbaka till basic. I grunden ett relativt neutralt saison recept. Därefter tillsätter vi den färdiga hemgjorda flädersaften. Japp, du läste rätt. Inklusive socker och citron. Fulla receptet längst ner i inlägget.

Saften går i precis vid kokslut (desinficering…) och därefter en fransk saison-jäst och jäsning i rumstemperatur. Tricket är att hålla koll på mängden socker man använt i saften så man kan kompensera för det i receptet. Lade helt enkelt till sockermängden som rent socker i Beersmith

Bygger på Hopsan Brewing East’s Hallands Fläder som i sin tur bygger Summer Collection -17, en Saison från april 2017. Receptet justerat med Belgisk malt samt mindre mängdjusteringar för att passa 1/2-pipen i 50-liters BM.

Flädersaft på 1,3 liter som har nedan ingredienser:
25 Fläderblommor
2 Citroner
7 dl Vatten
6 dl Socker
1,5 msk Citronsyra

Saften hälldes i exakt vid kokslut.
Sockret från saften lades till i receptet för att få ett rimligt antagande om alkoholstyrkan. Men det gör att pre-boil gravity blir helt fel. Saften gav ca 0.006 extra gravity (post-boil).

Humle
Amerikansk allround-humle som tagit världen med storm. Tydligt fruktig, allmänfruktig med viss övervikt av citrus. Arom: citrus, grapefrukt, passionsfrukt. Typisk alfasyra: 13 – 15 %.

Jäsning
Producerar saison eller ”farmhouse style” öl som är mycket aromatiska, kryddiga och citrusaktig. Denna jäststam ökar användningen av kryddor och aromhumle och är extremt dämpande men lämnar en oväntad silkeslen och rik munkänsla.