Corona – Midsommarölen i dessa tider

posted in: Bryggningar | 0

Med tanke på sakernas tillstånd i världen så kändes det helt naturligt och påkallat att brygga en Corona-klon. Efter mycket forum-harvande så hittade vi ett recept som något sånär skall likna Corona Original.

Kändes ganska märkligt att hälla i något som snarast liknande corn flakes i bryggverket. Men givan var nästan hälften majs så i med det bara. Annars var bryggtekniken likt en vanlig lager, lång rast på 63 grader och en mindre på 67 grader och sedan flme-out. Som jäst använde vi Wyest American lager i brist på den mexikanska jästen som sannolikt skulle passat allra bäst.

Mäsken var otroligt klar redan innan koket och planen är att göra en cold crash till -2 grader efter jäsningen för att få en helt klar gul-skimrande öl som slutresultat.

Provsmakning med Poppels Bryggeri

Eftersom vi är delägare i Poppels (en mycket liten andel) så fick vi uppleva något helt nytt. Istället för det planerade aktieägarmötet som pga. av Covid-19 inte kunde hållas blev alla aktieägare istället inbjudna till ett live-event över google-länk. Digital Öl & Snack-provning för delägare, Poppels i samarbete med Studie Pi.

Förberedelsen vara att
– Ställ fram 4 stycken glas till varje person som skall delta på ölprovningen
– Köp in öl och snacks (se inköpslista nedan eller illustrationsbilden ovan)
– Se till att dryck och snack har rätt temperatur (står oftast på burk, flaska eller förpackning)
– Internetuppkoppling och något att titta på (tex smartphone, dator eller använd cromecast/appletv för att titta på TV:n)

Ett MYCKET lyckat event där personalen på Poppels såg ut som de inte gjorde annat på dagarna än att sända live från bryggeriet. Avslappnat, lärorikt och trevligt i alla dess delar. Sedan vart man ju lite småbladig så där på torsdagskvällen.

Vi har blivit TILTade

Att kunna följa hur jäsningen utvecklas har för hembryggare alltid varit att kolla hur mycket det bubblar i jäs-röret. Hur många ppm ligger vi på (plopp per minut). Sedan i höstas har vi införskaffat 4 st TILT hydrometers och kan inte säga annat än att vi är imponerade.

Fungerar allt som det borde, inte riktigt. Vi har några synpunkter och iakttagelser som kan vara värda att notera.

Till det positiva:
+ Vill man bara mäta sin SG lokalt är det mycket enkelt sätta upp en TILT, fungerar väldigt bra out of the box.
+ Normalt får man väldigt bra värden som stämmer väl med hydrometern
+ Finns integration med google cloud om man har en brygga mellan bluetooth och wifi

Det negativa eller åtminstone att tänka på:
– Bara bluetooth, så du behöver antingen en raspberry pi eller annan enhet som kan brygga data för att kunna visa upp den på t.ex en hemsida (som vi gör här med en avdankad iphone 5s som brygga: Just nu i jästanken)
– Stormjäsning, då lägger sig jäs-klegg uppe på enheten och man får missvisande värden. Att banka på jäs-tunnan löser oftast problemet
– Det är en relativt dyr leksak, 1600:- per enhet är ju en hygglig investering

Men i det stora hela så fungerar TILT Hydrometer som utlovat. Vi ångrar inte inköpet och rekommenderar att investera om man vill bättre förstå hur jäst-processen fungerar och se temperaturer och SG utvecklas mer eller mindre i realtid.

Besök på Poppels bryggeri i Jonsered

Vilken härlig känsla att se hur Poppels bryggeri har utvecklats. Deras nya lokaler i Jonsereds gamla anrika fabriker ger en inraming till hantverksbryggningen som slår det mesta.

Vi fick möjligheten att se bryggeriet innifrån men guidad hjälp av deras duktiga bryggare. Innan vi drog igång så pratade Mats Wahlström, deras VD, några ord om hur det hela startade och drog lite anekdoter från deras tidiga historia. Sedan tog bryggmästare Daniel Granath över och gav oss en ordentlig dos av Poppels ways-of-working och hur han såg på framtiden.

Hela visningen leddes av community leader Sara Silow, sannolikt ett av Poppels smaraste värvningar, trevligare person får man ju leta efter. Tillgäglig, informativ och glädjespridande.

Det som var riktigt intressant var att man känner igen sig som hembryggare. Det hela är bara uppskalat en nivå (eller två). Det är verkligen ett hantverk fortfarande trots att batchern nu uppskalade. Sedan var lokalen snygg, ren och med sin historik väldigt tilltalande. Synd att vi har några mil till Jonsered, annars hade vi varit stammisar på deras bryggeri-restaurang ”Poppels Öl & Mat”

Kellerbier – Det bortglömda guldet

posted in: Bryggningar | 0

Runt juldagen brukar man vara så ganska mätt på kraftiga och oftast mörka julöl. Vår vana trogen så brygger vi därför alltid en ljus julöl varje år som sitter som en törstsläckande smäck.

Bilden från Kegerator.com

Under året har jag läst mycket om äldre tyska öl-stilar och bryggprocesser. Med det i baggaget blev det naturligt att brygga en Kellerbier. Vad är då en Kellerbier?

Enligt Wikipedia:
Kellerbier is a type of German beer which is typically neither clarified nor pasteurised.[1] Kellerbier can be either top- or bottom-fermented. The term Kellerbier literally translates as ”cellar beer”, referring to its cool lagering temperatures. Its recipe probably dates to the Middle Ages.

In comparison with most of today’s filtered and pasteurized lagers, Kellerbier contains more of its original brewing yeast, as well as vitamins, held in suspension. As a result, it is distinctly cloudy, and is described by German producers as naturtrüb (naturally cloudy).

Kellerbier and its related form Zwickelbier are often served directly from the barrel (for example, in a beer garden) but may be bottled as well. Since these beers do not undergo pasteurization, they are rather perishable; thus it is best to drink them as fresh as possible

Några inslagspunkter för vår Hopsan Pale Kellerbier:
– Lagerlik, även om Kellerbier historiskt verkar vara både över och underjäst.
– Pale Kellerbier skall vara ljus, lätt grumlig och drickas färsk
– Lagras på ekfat så viss smak av ek eftersöks
– Smak av tysk ädelhumle

Snickrade ihop ett recept där vi utgick från Dortmund-vatten (Pale Kellerbier). Insåg att vi inte hade plats i lagerkylen så till jäst fick det bli Kölsh-jäst (Lallemand Kölsh), så vi kan gott säga att det är en Kölnisk Kellerbier vi brygger.

Som bas i brygden så körde vi Barke pilsnermalt, kändes historiskt rätt. Sedan smaksättning med Hallertauer och Tettnang.

Efter Primärjäsningen på 7 dagar var det dags för körsbäret i tårtan, eller rättare sagt simulering av ek-lagring. Använde 100g Franska ekspån ”heavy roast” som vi kokade te på. Fick bubbla på spisen i ca 10 minuter, kyld till 20 grader sedan ner i jäskärlet.

Vill man läsa mer om Kellerbier så har Nick Carr på Kegerator.com satt samman en bra artikel.

Brygga Schwartzbier med 2 olika alejäster

Att Schwarzbier ligger Hopsan Brewing varmt om hjärtat har ingen som känner oss kunnat undgå. Vi har nu bryggt vår ”Svarte Malte” 11 gånger med små, och i vissa fall, något större justeringar. Vi har provat med olika malttyper, försökt följa typdefinitionen slaviskt och sedan seglat iväg mot det vi betraktar som det godast vi kan brygga.

Kölsch-jäst Schwarzbier

Enligt typ def skall Schwarzbier jäsas med lagerjäst. Främst brukar Bavarian eller Bohemian lager-jäst tas fram som de mest lämpliga. Vi har provat bägge med gott resultat. Vi har också provat att köra med Californa Common-jäst för att se om vi verkligen behöver jäsa i kylskåp. Enligt våra smaklökar så blir en Schwartzbier riktigt bra med ales-jäst som har ”lager-liknade” beteende. När vi provat med normal ales-jäst blir dock slutresultatet mindre bra.

Vilken av de lagerliknade jästsorter är då bäst?
I detta försök har vi först bryggt 40 liter Schwarzbier i en batch. Vi delar sedan upp denna på 2 jäs-fat där vi i den ena använt oss av Mangrove Jack’s Californian M54 och i den andra Lallemand Kölsch Style.

Bägge har sedan lagts på fat och fått stå i ca 8 veckor.

Resultatet:
Bägge jästsorterna producerar en god öl med rena smaker och sannolikt skulle man inte kunna skilja någon av dem ifrån en jäsning med en riktig lagerjäst utan att man har ett referens-prov. Det var som förväntat.

Jämförelsen mellan de två. Om man tar ett provglas av den ena sorten och sedan väntar en stund och provar det andra provglaset går det i princip inte att skilja dem åt. Bara när vi provar dem i direkt anslutning till varandra så känner vi att provet skapad med Californian-jästen ger lite mildare smaker, kanske liiiite mer lik en lagerjäst som fått arbeta i lägre temperatur. Provet med Kölsch-jäst skapar lite mer smaker på tungan och smakerna av provet upplevs som något mer intensiva.

Vår slutsats: Vill man ha en Schwarzbier som man vill dricka ganska snart efter färdigjäsning, välj Californian-jästen. Om du tänker lagra din öl en längre tid, Kölsch-jästen bör ge mer smak efter ett par månader längre lagring.

Är man inte inne på att brygga Schwarzbier själv, men vill prova så finns det flertalet bra sorter men tyvärr inga på systembolaget. Dock så skall en av våra favoriter bland ”kommersiella” finnas i beställningssortimentet, Störtebekker Schwarzbier är riktigt god. Har inte provat att beställa då vi får privatleverans direkt ifrån Tyskland

Lite halvtaskig fokus, men det är innehållet som räknas

När man inte brygger

Det goda i livet är ju inte enbart att brygga, ibland vill man göra annat. Vad är då inte bättre än att förkovra sig i den ädla konsten att grill över öppen eld. I början av juni så inkasserade bryggare Jocke sin födelsedagspresent och hela bryggänget samlades i Halmstad för en kurs att grilla på Weber.

Alla vet att en god öl kräver god mat, det blev många tips och tricks från Webers grillmästare och vi kunde sticka in några tillbaka om val av öl till de olika rätterna (dock inget dricka under kursen). Efter avslutad kurs med diplom så färdades vi till Uppsalabryggarnas externlager i Frösakull där det dukades upp hembryggt från både East och West Hopsan Brewing.

Sommarens öl – Frökens Fläder

posted in: Bryggningar | 0

Efter ett par olika försök så tror vi nu att vi har ett färdigt recept öl smaksatt med fläder som fungerar. Efter våra tidigare mer avancerade försök så är vi tillbaka till basic. I grunden ett relativt neutralt saison recept. Därefter tillsätter vi den färdiga hemgjorda flädersaften. Japp, du läste rätt. Inklusive socker och citron. Fulla receptet längst ner i inlägget.

Saften går i precis vid kokslut (desinficering…) och därefter en fransk saison-jäst och jäsning i rumstemperatur. Tricket är att hålla koll på mängden socker man använt i saften så man kan kompensera för det i receptet. Lade helt enkelt till sockermängden som rent socker i Beersmith

Bygger på Hopsan Brewing East’s Hallands Fläder som i sin tur bygger Summer Collection -17, en Saison från april 2017. Receptet justerat med Belgisk malt samt mindre mängdjusteringar för att passa 1/2-pipen i 50-liters BM.

Flädersaft på 1,3 liter som har nedan ingredienser:
25 Fläderblommor
2 Citroner
7 dl Vatten
6 dl Socker
1,5 msk Citronsyra

Saften hälldes i exakt vid kokslut.
Sockret från saften lades till i receptet för att få ett rimligt antagande om alkoholstyrkan. Men det gör att pre-boil gravity blir helt fel. Saften gav ca 0.006 extra gravity (post-boil).

Humle
Amerikansk allround-humle som tagit världen med storm. Tydligt fruktig, allmänfruktig med viss övervikt av citrus. Arom: citrus, grapefrukt, passionsfrukt. Typisk alfasyra: 13 – 15 %.

Jäsning
Producerar saison eller ”farmhouse style” öl som är mycket aromatiska, kryddiga och citrusaktig. Denna jäststam ökar användningen av kryddor och aromhumle och är extremt dämpande men lämnar en oväntad silkeslen och rik munkänsla.

eXprimental Red – Test av BEST Red X®

posted in: Bryggningar | 0

Tidigare i våras bryggde vi en Irish Red Ale där vi provade för oss en helt ny maltsort från anrika tyska Bestmalz. En malt från sköna Heidelberg kan man bara inte förbigå.

Så idag, en vacker och solig dag i maj, skall vi smaka på den efter ca 3 veckor på jäsning och 2 veckor på fat i 2 grader. Det är en inte helt klar men ändå vacker bryggd som hälls upp i glasen.

Läser vi på Bestmalz sida på nätet hittar vi nedan som information. Det var enkelheten med att bara använda 1 maltsort som lockade och så ser receptet ut, enbart Best Red X

”BEST Red X® is a malt that has become synonymous with red-tinted beers. As it can make at 100% of the grain bill, there is no need to add any other malt. Thanks to its exceptional process reliability and optimal processability, BEST Red X® can be employed to brew consistently fiery beers with intense reddish hues”

Nu kommer vi till det viktigaste, hur den smakar. Märk väl, det är fortfarande en ung öl även om vi tycker ales skall kunna drickas relativt kort efter att den är ”färdig”. Den har en god första arom framme i munnen där vi känner av Mandarina Bavaria-humlen. Den är lite kort på kolsyra (är lätt fixat). Dock har den också en fadd eftersmak som inte är helt behaglig. Lite blött hö-style.

Spontat så bedömer vi att vår tidigare Red Ale som är löst baserad på klassiska ”Better Dead then Red”-receptet ger bättre smakar. Där blandar vi olika Munich och Cara-malter. Så vi är inte benägna att gå över till denna malten då vi tror att det är malten som bidrar till den mindre behagliga eftersmaken. Dock kan även jästen spela in. Empire Ale (Mangrove Jack’s #M15) är ingen jäst vi använt tidigare så vi avslutar provningen med viss kluvenhet.

UPPDATERING 2019-10-25
Detta är definitivt en öl som vinner på lagring. Efter ca 8 veckor börjar den tidigare fadda eftersmaken att försvinna och till kräftorna var den riktigt bra. Nu efter ca 6 mån på fat så är ölen näst intill en perfekt Red Ale. Glasklar orange/röd färg, perfekt skum och en rakt igenom god smak där inga felsmaker finns (och i princip ingen humlesmak heller).
Så till sist har vi ett utslag, Best Red X är vår nya malt för Red Ales!

Belgoträffen 2019 – En silvermedalj!

Hopsan Brewing’s bryggmäskare Mikael Sabel tog hem silvermedaljen hos domarna i den ”tunga” gruppen på årets belgoträff i Uppsala. Ölet som tävlades med heter Be Brave och är en mörk stark belgisk ale. Maltbasen primärt pilsnermalt med ordenliga andelar Munich och Karamellmalt. Sedan 1,6 kg brunt socker som skickade upp original Gravity till 1,098. Efter jäsning stannade Final Gravity på 1.009 vilket gav en smakrik käftsmäll på 12,0 %.

Stolt silvermedaljör på UHBF’s Belgoträff 2019

Länk till resultatlistan