Poppels Shareholder Meetup

Några av oss från Hopsan som har ägarandel i Poppels var på plats när Shareholder Meetup 2023 gick av stapeln. Det var en heldag på bryggeriet i Jonsered som var mycket välordnat och väldigt trevligt.

Alla var förväntansfulla och kön var lång när alla skulle in samtidigt. Både Magnus och Elin är delägare och poserar stolt vid tavlan där namnen finns uppsatta på guldplaketter.

Aktiviteter som blindprovningar, bryggeri-visningar och food-pairings gjorde hela eventet kul och många anställa var på plats för att svara på frågor och socialisera med alla små och stora delägare.
Nedan Magnus och Edvin (bryggare på Poppels) snackar lagrad stout och bryggning i allmänhet.

Efter en heldag i Jonsered så hade vi (tillsammans med många andra andelsägare) bokat bord på Poppels Citybryggeriet. En specialkomponerad meny och mycket husöl!
Många sköna skratt och trevliga samtal med nya och gamla bekanta.

Schwartzemand – Schwartzbier

posted in: Bryggningar | 0

Senaste försöket att få till en perfekt Schwartzbier. Vi har bryggt varianter på den öl som vi från början kallade för Svarte Malte. Denna gången så var målet att få ner choklad-malten maximalt men ändå få en “svart” öl. Denna gång är vi ner på 3,4% av hela maltgivan.


Samtidigt så provar vi att jäsa denna satss (på 40 liter total) med ale-jäst som är “lagerlik”. Så 20 liter jäses med MJ´s M54 och resten med den nya jästen från Lallemand som heter Novalager.

Italiensk pils till vår favoritkrögare (Tipopils Klon)

posted in: Bryggningar | 0

Som “stammisar” på vår lokala (och helt excellenta) italienska restaurang Trattoria Alberobello i Stenungsund så blir det naturligt att man blir vän med personal och dess trevliga ägare Daniele.

Efter att vi under flera år pratat om hur man gör ost hemma och massor kring mat och vin så hade vi i våras en diskussion om att vi brygger egen öl. Danielle är väldigt intresserad av allt som har med lokalt och/eller hemmagjort så föll det sig naturligt att bjuda in till en bryggning

Då ställer sig frågan, vilken öl skall man brygga med en italiensk krögare och topp-kock?
Valet föll på en Italiensk Pils och närmare bestämt Tipopils som av många anses vara ursprungs-ölen till denna öl-stil.

The mother of Italian-style Pilseners, whispering stories of barley fields and hop gardens. A timeless classic, the reinvention of a traditional style, the Birrificio Italiano way. Born in 1996, the first-ever dry-hopped Pilsener, Tipopils is a milestone on the international craft beer scene and the one beer which started our now quite long history. It may seem the most “normal” among our beers, but it is exactly the one to leave the most decisive and long-lasting of marks.

Efter mycket googlande fick jag fram ett recept som borde vara hyggligt likt originalet.
Vattenjusterat för efterlikna sydtyskt vatten och 18 liter färdig öl.

Bryggningen gick nästan efter planen. Missade att Braumeisters markeringar när man använder half-pipe på 50-liters bryggverket är lite ologiskt och fyllde på med 5 liter för lite vatten. Håll på att bränna värmeelementen innan misstaget uppdagades och mer vatten fylldes på.

Bygga enkel Utebar direkt på väggen

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

När vi byggde brygg-rummet (som ni kan läsa om här) så installerade jag också en keggerator med 3 tappar. Med tiden så har jag börjat störa mig på att alltid behöva spinga in från uteplatsen till brygg-rummet för att fylla på ölen.

Sagt och gjort, nu har vi en 3 tappars Utebar som är direkt kopplat till keggeratorn i bryggrummet så vi kan servera kall öl på tapp direkt ifrån väggen på uteplatsen.

Belgisk Blond direk från väggen

För er som är intresserade hur jag gjorde så kommer en sammanfattning här.

Utrustning som behövs:
– Keggerator eller kylskåp inom nära anslutning till där baren skall vara
– Äldre planka som legat i havet på västkusten i ett par år
– 3 st Kegerator kit för väggmontering (eller motsvarande ingående komponenter)
– Väggskruvar
– Några träbitar typ 2tum3tum
– Borrmaskin

Började med att borra ett hål i väggen exakt på mitten av vart barens skulle vara. Drog igenom sy-tråds-slangarna samt kopplade ihop dem med fatkopplingarna

Monterade distanser för “Bar-brädan så att man får plats med tappkrans-kopplingarna bakom

Monterade därefter tappkranarna på den “Rustika Västkustbrädan”. Kopplade in sytråds-slangarna samt monterade fast brädan på distanserna.
För att dölja kopplingarna uppifrån sågades en passande bräda till som målades vit uppepå/bakom kranarna.

Valde Nukatap tappar då de borde vara bäst utomhus med sitt mindre gods som snabbt kyler kranarna även om de står i solen

Avslutade det hela med att sätta en uppfällbara bänkskiva under för att ha som barbord.
Sedan hällde jag upp en kall öl och njöt av i solen!

Gunnels dravbröd – Recept

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

På Uppsala Belgoträff så bjöd vi på dravbröd vilket var uppskattat av många. Nedan är receptet, håll tillgodo!

Recept : Gunnels dravbröd / knäckebröd

Maltresterna från ölbryggning kan användas till att baka ett sprött och smakrikt hårt knäckebröd. Man kan krydda brödet med anis och eller fänkål om man vill.

Ingredienser:

2 dl drav
1 msk linfrö
1 msk sesamfrön
½ tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk flytande honung
2 dl dinkel fullkornsmjöl el dinkel siktat
1 dl majsmjöl
1 dl kokande vatten
flingsalt


Beredning: Sätt ugnen på 150 grader, bäst med en varmluftsugn för då kan flera plåtar gräddas samtidigt.
Blanda i en skål drav, linfrö, sesamfrö och salt i en bunke. Tillsätt honung och olja och blanda. Tillsätt dinkelmjöl och majsmjöl och därefter kokande vatten och blanda väl. Degen ska vara lite kladdig men tillsätt mer mjöl om det behövs. Lite i taget. Degen ska kavlas ut tunt på bakplåtspapper. Degen delas i 2 delar och kavla ut respektive del på ett bakplåtspapper. Jag mjölar alltid lite på bakplåtspappret och även på degklumpen innan jag börjar kavla. När degen är så tunn den kan bli för över deg och papper till en plåt. Stör på lite flingsalt. Grädda i 150 grader brödet är torrt och har fått fin brun färg (ca 45 min till 1 tim).

Nya filter till bryggverket

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

Efter ett fatalt misstag där både filter (nät) och filterplatta åkte ut med dravet och slängdes så har vi ny bytt till de styvare laserskurna filtren.

Efter första bryggningen på lilla Braumeistern (20l) så kan vi konstatera att det var ett bra byte. Vi ökade mäskeffektiviteten från 70% till 75%. Till det tillkommer att tvätten av dessa styvare filter var bra mycket enklare och snabbare.

Vi köpte dem från BacBrewing i Italien. Mesh 1,5 ggr 1,5 mm. Betalade 33 euro för 2 filter till BM20 och 43 euro för 2 filter till BM50. Totalt 122 euro för allt inkl frakt.

Laserutskurna filter till Braumeister

I was a Blond

posted in: Bryggningar | 0

Att misslyckas är ibland att lyckas. Tävlingsölet till Uppsala Belgoträff skulle bli en Belgium Blond. Bryggdagen är prepparerad med speciell belgisk malt, rätt jäst och en väl genomtänkt plan för dagen

Vattnet i bryggverket uppvärmt till inmäskningen, Ingredienser ner i mäskpipan…. Vart är filterna för ovansidan av pipan. Letar febrilt i flera minuter, vilket är mycket då bryggrummet är 5S (allt har sin plats). Wtf, wtf… WTF! Inser att filtret sannolikt är slängt tillsammans med maltbädden vid förra bryggningen.

Vad göra? Nåväl, nöden är uppfinningarnas moder. Börjar mäska manuellt genom att pumpa upp till pipans kant. Stänga av pumpen och röra när det sjunker tillbaka. Upprepar detta under 60 min (puh!!!)

Resultatet blev sämre effektivitet så OG missades och ölen blev till slut 5,5%. Fick helt enkelt ändra den till Belgisk Pale ale och byta tävlingsklass och ölen fick namnet “I was a Blond” vilket refererar både till ölen och dumskallen till bryggare.

Det mest intressant, ölen saknade viss tyngd med lägre alkoholhalt. Men den blev godare enligt vårt tycke. En gräsklippar-öl belgare!

Besök på Braunstein

Efter de värsta härjningarna med Corona kunde vi återse våra vänner på Braunstein. Bra snack med Michael (en av bröderna som grundade Braunstein). Fick bra tips och passade på att återfylla ett whiskyfat.

Michael från Braunstein och Magnus från Hopsan

I härligt avslappnad stämning så shoppade loss på både öl och whisky. Genomförde provningar på bägge. Fick möjlighet att se och begagna deras ny Pakhus.

Det är alltid värt ett besök på Braunstein nere i Köge. Något vi starkt rekommenderar!

Corona – Midsommarölen i dessa tider

posted in: Bryggningar | 0

Med tanke på sakernas tillstånd i världen så kändes det helt naturligt och påkallat att brygga en Corona-klon. Efter mycket forum-harvande så hittade vi ett recept som något sånär skall likna Corona Original.

Kändes ganska märkligt att hälla i något som snarast liknande corn flakes i bryggverket. Men givan var nästan hälften majs så i med det bara. Annars var bryggtekniken likt en vanlig lager, lång rast på 63 grader och en mindre på 67 grader och sedan flme-out. Som jäst använde vi Wyest American lager i brist på den mexikanska jästen som sannolikt skulle passat allra bäst.

Mäsken var otroligt klar redan innan koket och planen är att göra en cold crash till -2 grader efter jäsningen för att få en helt klar gul-skimrande öl som slutresultat.