Italiensk pils till vår favoritkrögare (Tipopils Klon)

posted in: Bryggningar | 0

Som “stammisar” på vår lokala (och helt excellenta) italienska restaurang Trattoria Alberobello i Stenungsund så blir det naturligt att man blir vän med personal och dess trevliga ägare Daniele.

Efter att vi under flera år pratat om hur man gör ost hemma och massor kring mat och vin så hade vi i våras en diskussion om att vi brygger egen öl. Danielle är väldigt intresserad av allt som har med lokalt och/eller hemmagjort så föll det sig naturligt att bjuda in till en bryggning

Då ställer sig frågan, vilken öl skall man brygga med en italiensk krögare och topp-kock?
Valet föll på en Italiensk Pils och närmare bestämt Tipopils som av många anses vara ursprungs-ölen till denna öl-stil.

The mother of Italian-style Pilseners, whispering stories of barley fields and hop gardens. A timeless classic, the reinvention of a traditional style, the Birrificio Italiano way. Born in 1996, the first-ever dry-hopped Pilsener, Tipopils is a milestone on the international craft beer scene and the one beer which started our now quite long history. It may seem the most “normal” among our beers, but it is exactly the one to leave the most decisive and long-lasting of marks.

Efter mycket googlande fick jag fram ett recept som borde vara hyggligt likt originalet.
Vattenjusterat för efterlikna sydtyskt vatten och 18 liter färdig öl.

Bryggningen gick nästan efter planen. Missade att Braumeisters markeringar när man använder half-pipe på 50-liters bryggverket är lite ologiskt och fyllde på med 5 liter för lite vatten. Håll på att bränna värmeelementen innan misstaget uppdagades och mer vatten fylldes på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *