Temabryggning – National Day Ale

posted in: Bryggningar | 0

När vi planerade vårens bryggningar så bokade vi upp de helger som såg lediga ut i allas våra kalendrar. Utan tänka på det så blev ett datum den 6 juni. Ok, att brygga på nationaldagen är väl inget problem, men det fick mig att tänka lite. Galningarna i Brew Dogs gjorde ett program om att brygga på USA’s nationaldag. Gjorde ett helt TV-program på det temat.

Tänkt och gjort, dags för Hopsan Brewing’s första temabryggning.

Först ut var att sätta ihop ett recept och få ihop svenska råvaror. Man kunde ju tänka sig att brygga en Saison med köttbullar och lingonsmak. Nåväl, så vildsint skulle det inte bli. Det får vi spara till en annan gång.

Nej, en klassiskt ale med en maltblandning som skall efterlikna den typen av ale som bryggdes i Norden innan pilsner slog igenom. Till detta en svensk humle och då finns det inte mycket att välja på om man inte skall odla själv. Lite kort tid för det.

9 Swedish National AleIngredienser:
Pale och Münchnermalt (Viking Malt i Halmstad)
Svalöf korsning 85 – Mauritz (Humletorkan i Näsum)
Saaz (lekte lite stormaktstid, hmm eller snarare så ville vi ha ett komplement till Svalöfen)

Även jästen blev lite fusk på det svenska temat, visste inte vart man kunde få tag på “svensk” jäst eller om man ens kan tala om en sådan.

Inför bryggningen så dekorerades bryggbordet med en svensk flagga och en spellista med svenska låtar på stereon. En etikett skulle också tas fram. Blev en hel del photoshoppande innan den blev klar. Blev nästa “over the top” i svenskhet.

Det var intressant att hänga upp bryggningen på ett tema, det kommer vi göra igen i framtiden. Kanske ett sommartema med flädersmaksättning eller liknande. Eller varför inte ett påsktema, då kan vi klä ut oss till kycklingar och brygga Egg-nogg Ale.