SM i hembryggd öl

Att tävla i öl är som att tävla i balett. Visst finns det några ramar och regler att följa men i det stora hela så är det en bedömningssport. Samtidigt så kunde ju vi ju inte låta bli. Lite kul att ha sina egna öl med i tävlingen, det gör ju eventet roligare. Någonstans så är det väl också så att man kan drömma sig bort ibland, och se sig själv stiga upp på podiet som VINNAREN!

20150509_145016
Micke och Jocke är laddade

Nåväl, tillbaka till verkligheten. Vi bryggde ingen öl speciellt för SM så vi kan ju utan att skämmas säga att vi räknade med att 1 eller 2 skulle få nedslag på att de inte håll sig inom typdefinitionerna (vilket alla gjorde, men gränsfall för 2 av dem).

Tyvärr kunde vi inte tävla med den som vi själva ser som våra bästa bryggd, då vi hade flaskat den på 33cl longnecks innan vi förstod att det bara var 33cl returflaskor som gällde.

20150509_150359
Jessica Heidrich presenterar vinnarna

Tävlingsbidragen och en liten kommentar:

Kaos (1B Export) – Denna hade vi förhoppningar på eftersom den låg mitt i typdefinitionen och smakade riktigt bra. Mycket riktigt så fick den hyggligt höga poäng och var med fram till finalen.

Studenten’s Pilsner (1G Tjekisk pilsner) – Liten chansning eftersom den var på gränsen till färdig, skulle dock behövt en 4-5 veckor till på flaskan. Fick dock bra poäng om ej överdådiga.

Alter Ego (4F Altbier) – Vår stora besvikelse. Denna bryggd trodde vi mest på och blev djupt besvikna när 2 domare har gett den riktigt bra betyg men den tredje hävdade att den inte var inom definition och samtidigt förklarade att den hade smakfel (precis samma smak som de andra domarna tog fram som positivt eftersom det är karakteristiskt för Altbier). Så en (1) domare sänkte ogrundat ölen fullständigt och därmed snittbetyget rejält.
Det ÄR en bedömningssport och vi är inte bittra….

Flower Power (5C IPA) – Vi slängde med vår IPA bara för att få en bedömning. Denna klassen är ju typ omöjlig med massor av tävlande. Vår IPA är en ordinär och bra IPA med Mosaic som smakhumle. Vi visste att det inte var en vinnare, men återigen fick vi känna av att detta är en bedömningssport. Hyggliga betyg av 3 domare men en 4:e hävdade att vi hade humlat för lite och för låg bitterhet. Tror smaklökarna på den snubben var avtrubbade då IBU var 75.

Nåväl, hela SM-arrangemanget var mycket trevligt och ett STORT TACK till alla inblandade och till alla bryggare som bjöd på sina alster!

Vi for vidare till Monk’s Café för ett välbehövligt skrovmål. Väl där så insåg vi att de tagit fram ölsmakmenyer kvällen till ära. Inget att tveka på, in med en av varje och så kör vi.

Kan väl inte påstå att vi hade örnkoll på smakerna när de sista skulle avsmakas, men roligt hade vi och trötta blev vi.

20150509_204025
Många öl att provsmaka