Ur kaos föddes… Hejsan Hopsan Lager

posted in: Bryggningar | 0

Vår senaste bryggning blev ett komplett kaos efter att vi monterat stålfiltren på Braumeistern fel. Efter 30 min mäskning tycket vi att det var ovanligt mycket druv utanför maltpipan. När programmet tog upp 2:e mäsksteget till 72 grader så dröjde det inte länge. Mäsken sprutar rätt upp som en ilsken geijser och detta i ett obevakat ögonblick. Exakt här fick detta öl sitt namn “Hejsan Hopsan Lager”. Tyvärr har vi ingen bild på eländet, men det var ganska snyggt innan.

20130907_123953

Vi har ingen aning om hur mycket som sprutat ut men med tanke på sörjan runtomkring så torde det varit en 4-6 liter. Vi stänger av mäskningen, får upp maltpipan och kan konstatera vårt misstag. Monterar allt rätt igen och sätter tillbaka pipan och fyller på 5 liter varmt vatten. Vilken temperatur har vi bara en svag aning om, typ 60 grader.

Så, där stog vi med en mäsk som är endast halvt genomförd och har tappat temperatur samt fått vanligt vatten tillsatt för att kompensera vad som var spilt. Braumeisterns programmering ett minne blott och en uteplats som ser ut som taget ur Ghostbusters.
Nåväl, bara att bita ihop och köra färdigt manuellt och hoppas på det bästa. Men det slutar inte här, som de kaospiloter vi är så sätter koktemperaturen på 100 grader. Resultatet är att inget rullande kok kommer igång. Oerfarna på Braumeistern så förstår vi inte detta innan i efterhand. Koktempen skall sättas till 102 grader. Naturligtvis är OG många punkter för lågt men inte mycket att göra. Ner i jästunnan.

20131108_144911Så, nu har ölen stått i 4 veckor och 5 dagar i 12 grader.
Hög tid för en sista koll om allt har jäst ut!

Sagt och gjort, ut i garaget mellan 2 möten idag (jobbade hemifrån). Jästunnan har inte varit öppnad sedan vi satte in den så det var med stor spänning.

Problem direkt, jag får inte av locket, det sitter som berget och jag får inte bra tag när den står inne i kylen. Var tvungen att försiktigt lyfta ner tunnan till golvet för att få ordentligt tag.
Av med locket och det luktar….. gott!!!!

Men det är en massa vita partiklar i ölet. Ingen aning varför men misstänker att det kan bero på att vi inte fick till koket ordentligt (denna ölen kallas ju “Hejsan hopsan!” av en anledning).
Suger upp lagom mängd till provröret och tar med det in i köket. Värmer upp till 20 grader för att kunna mäta SG.
…..och det visar på 1012 samt att ölen nu har klarnat! Yihaaaaaa!

Så det betyder att vi har ett väldigt ljust öl som verkar smaka bra och har en alkoholhalt på 4,3%.
Känns som detta är långt över förväntan med tanke på diverse missöden under bryggningen.

Slutkommentar: Vi köpte Braumeister för att kunna repetera ett bra recept…
Denna lär vi aldrig få till igen.