Svarte Malte – Vinnare av “Julöls-panelen” 2015

3d small people - rewarding of winners. 3d image. Isolated white background.
Svarte Malte – Julöl 2015

För andra året är vi inbjudna till Julölsprovning arrangerad av Magnus Orrenäs och Anniki Strindberg. Lagom en vecka efter systembolagets “släpp” av årets julöl så dukas det upp 22 olika julöl till testbänken. För att ytterligare förstärka och verklighetsförankra provningen så fanns det svensk “jul-tapas” som tilltugg. Klassiker som senapsgriljerad skinka och whiskygravad lax trängdes mellan provflaskorna.

Panelen består av ölintresserade vänner och bekanta som nog kan sägas vara relativt representativ för mogen ungdom (40 is the new black) med måttligt till djup ölkunskap. Total 13 personer bänkade sig för att kora årets julöl och skapa en 5-i-topp listan som kan användas som inköpsguide inför helgerna.

Normalt så är det kommersiell och “köpbar” öl som testats, men som joker fick vi från Hops’an Brewing deltaga med vår schwartzbier Svarte Malte. Ett bra test hur den står sig mot kommersiella alternativ och en krydda för panelen.

Testen som sådan genomförs under trevliga former och med glada tillrop. Alla öl testas med 2 måttstockar. Den första är hur god den är som öl (utan tillägget “jul”), sedan en andra gång med måttstocken hur bra den passar på julbordet. Bägge poängsattes på en skala 1-10, sedan läggs de poängen ihop och medeltalet blir totalbetyget.

Under testens gång så kommer många trevliga kommentarer om vår öl och de flaskor vi hade med är snart tomma. Det verkar som om panelen är positivt eller väldigt postivt inställda till Svarte Malte.

Från vår organisatör tillika värd och huvuddomare Magnus Orrenäs får vi veta att sammanställning av resultat kommer direkt efter helgen tillsammans med statistik från provningen. Mycket riktigt, ett par dagar senare kommer resultatlistan med alla provresultat inklusive standardavvikelse på respektive öl.

Till vår stora glädje så har vi brädat alla kommersiella öl och Svarte Malte tronar stolt på 1:a platsen. Även medräknat att vi kanske fick en och annan “kompis-poäng” så är gapet ner till 2:an betryggande och det riktigt roliga var att vi fick generellt höga poäng av alla (låg standardavvikelse).

Vi gör öl som vi själva gillar. Det var mycket tillfredsställande att se att även folk vi inte känner väl delar vår smak och uppskattar vår dryck.

Stort tack till våra värdar och till alla i testpanelen för en mycket trevlig kväll!

Här är den fulla resultatlistan

Julöl 2015 resultat