Import av svenska ölstilar till Beersmith

posted in: Utrustning och ingredienser | 2

Eftersom vi tänkte tävla med 2-3 öl i årets SM i hembryggning så är det bra att ha typdefinitionerna uppdaterade i Beersmith. Det fungerar vanligtvis smärtfritt men denna gången blev något fel. Rättare sagt, det finns en funktionalitet i Beersmith där man sparar tillbaka sina värden till XML-filen. Funkar kanon om man är amerikan och kör med färgvärden i SRM.

För oss svenskar (europeer) blir det dock ett problem då våra värden är i EBC. Spara vi tillbaka dessa värden så har vi hux-flux fått SRM värden i filen uppdaterade med våra högre EBC värden. Om du undrar varför dina färgvärden är kaputt i Beersmith så kanske du råkat ut för detta missöde. Lade upp hela förklaringen på Beersmiths forum här.

 

Trådgårdshumlen är klar att skörda

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

På tomten har vi en humlebusken som växer så det knakar hela sommaren. Tyvärr brukar den vara smörgåsbord för grannskapets fjärilslarver och i juli är den mer eller mindre uppäten. Nu växer den bra så den återhämtar sig, men någon kottar har vi i princip aldrig sett.

År har vi utrustat oss med massa såpvatten och annat för att hålla ohyran borta, bara för att se om det kunde bli några kottar. Döm om vår förvåningen när vi i augusti började se klasar hänga ner under bladen. Nu är den stora frågan: Är det en öl-humle som ger god smak. Tiden får utvisa, men visst är det snygga kottar.

20130922_110808

 

Att välja bryggverk

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

Att välja ny utrustning var sannerligen inte lätt. Har man aldrig bryggt med bryggverk förut så är det svårt att förstå vad som är mindre bra, bra eller utmärkt.

Efter mycket diskussion fram och tillbaka så föll valet på en Braumeister 20l. Ett litet RIMs bryggverk som enligt många mer erfarna hembryggare skulle vara en kvalitetsprodukt.
Sagt och gjort, beställningen lades och färden styrdes mot Vallentuna och Humlegårdens lager. Tillsammans med ”lite” kringutrusning så är vi lyckliga ägare till vårt första bryggverk och 17 000:- fattigare.

Efter första provbryggningen kan vi säga att 3 saker:
1) Instruktionsboken behövdes. Att programmera in receptet var inte självförklarande
2) Gedigen konstruktion och tysk kvalité
3) Ölen blev god och vi kände oss trygga i att kunna upprepa en bryggning när vi får finjusterat våra recept