Ny Fermerator med Wi-Fi

Under månaden införskaffades en Ferminator Connect – Wifi & Bluetooth Termostatstyrd Kylbox för att få en säkrare och kontrollerbar fermentering då temperaturen i förrådet varierar kraftigt under årets olika månader.

Först ut i ”jäskammaren” blir en klon på Bitburger premium pils som vi hanterar (styr) helt via internet. Mycket lätt att hantera temperaturen via Brewcreators hemsida dock lite jobbigt att varje dag (efter 18 graders perioden) sänka temperaturen med en grad, önskar att det fanns någon typ av automatik eller programmeringsfunktion. Har kontaktat Brewcreator med detta önskemål så man vet ju aldrig.

Bygga enkel Utebar direkt på väggen

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

När vi byggde brygg-rummet (som ni kan läsa om här) så installerade jag också en keggerator med 3 tappar. Med tiden så har jag börjat störa mig på att alltid behöva spinga in från uteplatsen till brygg-rummet för att fylla på ölen.

Sagt och gjort, nu har vi en 3 tappars Utebar som är direkt kopplat till keggeratorn i bryggrummet så vi kan servera kall öl på tapp direkt ifrån väggen på uteplatsen.

Belgisk Blond direk från väggen

För er som är intresserade hur jag gjorde så kommer en sammanfattning här.

Utrustning som behövs:
– Keggerator eller kylskåp inom nära anslutning till där baren skall vara
– Äldre planka som legat i havet på västkusten i ett par år
– 3 st Kegerator kit för väggmontering (eller motsvarande ingående komponenter)
– Väggskruvar
– Några träbitar typ 2tum3tum
– Borrmaskin

Började med att borra ett hål i väggen exakt på mitten av vart barens skulle vara. Drog igenom sy-tråds-slangarna samt kopplade ihop dem med fatkopplingarna

Monterade distanser för “Bar-brädan så att man får plats med tappkrans-kopplingarna bakom

Monterade därefter tappkranarna på den “Rustika Västkustbrädan”. Kopplade in sytråds-slangarna samt monterade fast brädan på distanserna.
För att dölja kopplingarna uppifrån sågades en passande bräda till som målades vit uppepå/bakom kranarna.

Valde Nukatap tappar då de borde vara bäst utomhus med sitt mindre gods som snabbt kyler kranarna även om de står i solen

Avslutade det hela med att sätta en uppfällbara bänkskiva under för att ha som barbord.
Sedan hällde jag upp en kall öl och njöt av i solen!

Gunnels dravbröd – Recept

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

På Uppsala Belgoträff så bjöd vi på dravbröd vilket var uppskattat av många. Nedan är receptet, håll tillgodo!

Recept : Gunnels dravbröd / knäckebröd

Maltresterna från ölbryggning kan användas till att baka ett sprött och smakrikt hårt knäckebröd. Man kan krydda brödet med anis och eller fänkål om man vill.

Ingredienser:

2 dl drav
1 msk linfrö
1 msk sesamfrön
½ tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk flytande honung
2 dl dinkel fullkornsmjöl el dinkel siktat
1 dl majsmjöl
1 dl kokande vatten
flingsalt


Beredning: Sätt ugnen på 150 grader, bäst med en varmluftsugn för då kan flera plåtar gräddas samtidigt.
Blanda i en skål drav, linfrö, sesamfrö och salt i en bunke. Tillsätt honung och olja och blanda. Tillsätt dinkelmjöl och majsmjöl och därefter kokande vatten och blanda väl. Degen ska vara lite kladdig men tillsätt mer mjöl om det behövs. Lite i taget. Degen ska kavlas ut tunt på bakplåtspapper. Degen delas i 2 delar och kavla ut respektive del på ett bakplåtspapper. Jag mjölar alltid lite på bakplåtspappret och även på degklumpen innan jag börjar kavla. När degen är så tunn den kan bli för över deg och papper till en plåt. Stör på lite flingsalt. Grädda i 150 grader brödet är torrt och har fått fin brun färg (ca 45 min till 1 tim).

Nya filter till bryggverket

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

Efter ett fatalt misstag där både filter (nät) och filterplatta åkte ut med dravet och slängdes så har vi ny bytt till de styvare laserskurna filtren.

Efter första bryggningen på lilla Braumeistern (20l) så kan vi konstatera att det var ett bra byte. Vi ökade mäskeffektiviteten från 70% till 75%. Till det tillkommer att tvätten av dessa styvare filter var bra mycket enklare och snabbare.

Vi köpte dem från BacBrewing i Italien. Mesh 1,5 ggr 1,5 mm. Betalade 33 euro för 2 filter till BM20 och 43 euro för 2 filter till BM50. Totalt 122 euro för allt inkl frakt.

Laserutskurna filter till Braumeister

Brygga Schwartzbier med 2 olika alejäster

Att Schwarzbier ligger Hopsan Brewing varmt om hjärtat har ingen som känner oss kunnat undgå. Vi har nu bryggt vår “Svarte Malte” 11 gånger med små, och i vissa fall, något större justeringar. Vi har provat med olika malttyper, försökt följa typdefinitionen slaviskt och sedan seglat iväg mot det vi betraktar som det godast vi kan brygga.

Kölsch-jäst Schwarzbier

Enligt typ def skall Schwarzbier jäsas med lagerjäst. Främst brukar Bavarian eller Bohemian lager-jäst tas fram som de mest lämpliga. Vi har provat bägge med gott resultat. Vi har också provat att köra med Californa Common-jäst för att se om vi verkligen behöver jäsa i kylskåp. Enligt våra smaklökar så blir en Schwartzbier riktigt bra med ales-jäst som har “lager-liknade” beteende. När vi provat med normal ales-jäst blir dock slutresultatet mindre bra.

Vilken av de lagerliknade jästsorter är då bäst?
I detta försök har vi först bryggt 40 liter Schwarzbier i en batch. Vi delar sedan upp denna på 2 jäs-fat där vi i den ena använt oss av Mangrove Jack’s Californian M54 och i den andra Lallemand Kölsch Style.

Bägge har sedan lagts på fat och fått stå i ca 8 veckor.

Resultatet:
Bägge jästsorterna producerar en god öl med rena smaker och sannolikt skulle man inte kunna skilja någon av dem ifrån en jäsning med en riktig lagerjäst utan att man har ett referens-prov. Det var som förväntat.

Jämförelsen mellan de två. Om man tar ett provglas av den ena sorten och sedan väntar en stund och provar det andra provglaset går det i princip inte att skilja dem åt. Bara när vi provar dem i direkt anslutning till varandra så känner vi att provet skapad med Californian-jästen ger lite mildare smaker, kanske liiiite mer lik en lagerjäst som fått arbeta i lägre temperatur. Provet med Kölsch-jäst skapar lite mer smaker på tungan och smakerna av provet upplevs som något mer intensiva.

Vår slutsats: Vill man ha en Schwarzbier som man vill dricka ganska snart efter färdigjäsning, välj Californian-jästen. Om du tänker lagra din öl en längre tid, Kölsch-jästen bör ge mer smak efter ett par månader längre lagring.

Är man inte inne på att brygga Schwarzbier själv, men vill prova så finns det flertalet bra sorter men tyvärr inga på systembolaget. Dock så skall en av våra favoriter bland “kommersiella” finnas i beställningssortimentet, Störtebekker Schwarzbier är riktigt god. Har inte provat att beställa då vi får privatleverans direkt ifrån Tyskland

Lite halvtaskig fokus, men det är innehållet som räknas

Ett bryggrum, ett bryggrum – Mitt kungarike för ett Bryggrum!

posted in: Utrustning och ingredienser | 2

Nåväl, kanske inte mitt kungarike men en del av garaget.
Efter flytten till västkusten så brygger ju numera Hopsan Brewing teamet både i Uppsala (Hopsan Brewing East) och Stenungsund (Hopsan Brewing West).

Mina bryggningar har mestadels skett utomhus samtidigt som jag gått och klurat på hur jag skall få till en bra utrymme inomhus. Efter diskussion med kära hustrun så blev det bestämt att det lilla utrymmet innanför garaget får bli platsen. Efter sommaren 2018 stod det klart och har nu satt ihop lite text och bild att beskriva det hela. Ett utrymme som när vi började mest såg ut som en garderob med typ 2-3 kvm golvyta synligt.

Dock insåg vi att om vi rensade bort alla platsbyggda garderober och skicka en massa ”skit” på tippen så skulle det nog bli tillräckligt med plats. Fram med tumstock och fram kommer ett utrymme som är 2,7 ggr 3,7m stort, dvs 10 kvm totalt. Efter några kvällar med laptopen i knät så är första skissen färdig. Här uppklistrad på väggen så man hade koll under bygget.

Några bilder på hur det såg ut innan vi började riva.

Därefter tog rivningen vid.

Ut åkte precis ALLT! Så vi kunde måla alla väggar och lägga färg på det råa cementgolvet. Att platsbyggda saker kunder vara så jädra bra ditsatta trodde jag aldrig, men med en bra kofot och lill-slägga så åkte hela rasken ner och ut. Sedan dags för slipning och grundspackling.

och därefter målning av väggar och tak.

En liten stilbild från bygget.

Ny el dras in så att vi fick 3,5mm kabel och 16 AMP framdraget där Braumeister 50 var tänkt att stå. 3200 watt + en värmare på 1000 watt kräver mer än vad vanlig hushållsel klarar. Elektrikern tillika hustruns bror hyrs in så det blir riktigt gjort.

En diskbänk fick inhandlas lite special. Måttbeställd från Tjeckien då vår inkommande huvudvattenledning var i vägen för ordinarie standarddiskbänkar. Nu blev det hela inte mycket dyrare, så klart värt det i slutändan.

Hade turen att komma över en helt ny fläkt som låg och ”samlade damm”. Passade perfekt för ändamålet att leda ut fukt från bryggverket. Köpte böjbart ventilations-rör för att passa mellan locket på bryggverket och själva fläkten.

Bänkarna i bryggrummet är IKEA-stommar med dämpning och rostfria luckor och lådor från samma företag. Bänkskivan som är svart laminat och 4 cm tjock hittade vi i fyndhörnan på Bauhaus med 70% rabatt. I samband med att bänkarna skulle på plats krävdes ett beslut om underkylskåp. Efter mycket efterforskning så kunde jag inte hitta ett enda kylskåp där 3st 19 liters corneliusfat fick plats.

Nu hade jag ändå gått och dregglat på Ölkompaniet i Göteborg som tagit hem ett visningsex av Mangrove Jack’s keggerator. Till slut skickade vi snåljåpen på semester och köpte en dylik keggerator som vi snyggt kunde få att matcha till övriga bänkar. Notera att keggeratorn står på egna hjul och kan rullas ut i trädgården vid sammankomster och grillningar. Kommer skriva ett eget inlägg om denna underbara pryl i ett annat inlägg.

På den sida rummet som bilderna inte visar står 2 st kylskåp och en frys så jag kan ha 2 tunnor med lager på 10-12 graders lagring samt frys för humle och annat.

När väl allt annat var på plats så monterades en skena upp i taket med rullhjul som egentligen skall användas till sk. hängdörrar. En mindre talja påmonterad så man lätt kan lyfta upp mäskpipan på ett Brumeister 50 och flytta det över till ett bord där avrinning och sparging sker i ett Biltema-fat för motorolja. Fungerar perfekt!

Vi avsluter det hela med några rena öl-porr bilder.

Puss kära hustru för att du delar min bryggar-passion (eller åtminstånde låter mig hålla på som jag gör). Tack även till Peter vars hjälp med elen var ovärderlig samt bryggkompisarna Micke och Gunnel som från Hopsan Brewing East kom med glada tillrop och värdefulla tips.

Hop Spider till BM50

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

Efter en bryggning med mycket humle (och mycket klegg) så beställde vi en hop spider till vårt BM50.

Arbor Fabricating har gjort reklam för att de har spiders till både BM50 och BM20.
Kan inte påstå att det var speciellt billigt, finns säkert prylar i Kina som är mer prisvärda men ibland vill man bara ha något som passar och funkar. Betalade $210 inkl. frakt från USA.
[1090/50L Filter for Speidel Braumeister] 


Tyvärr så var det inte out-of-the-box funktionallitet. Efter att satt ner spidern/korgen i koket så kunde man tydligt se att rörelsen i spidern var långt ifrån “rullande” kok. Efter ett tag insåg vi att spidern sitter för långt ner. Medföljande var en kort bit stålrör som skall sättas på mittstången under korgen. Den var för kort. Så fort man höjde korgen kommer koket igång.

Lösningen tillslut var att istället hänga korgen på toppen av mittstolpen genom att plugga röret vid toppen (på bilden den provisoriska pluggningen med 2 buntband). En förlängd rörbit hade säkert gett samma resultat. Nu funkar den som det var tänkt och och framförallt med humlekottar är det en dröm att slippa allt extra humle i pumpar och på andra ställen där man inte vill ha den.

Import av svenska ölstilar till Beersmith

posted in: Utrustning och ingredienser | 2

Eftersom vi tänkte tävla med 2-3 öl i årets SM i hembryggning så är det bra att ha typdefinitionerna uppdaterade i Beersmith. Det fungerar vanligtvis smärtfritt men denna gången blev något fel. Rättare sagt, det finns en funktionalitet i Beersmith där man sparar tillbaka sina värden till XML-filen. Funkar kanon om man är amerikan och kör med färgvärden i SRM.

För oss svenskar (europeer) blir det dock ett problem då våra värden är i EBC. Spara vi tillbaka dessa värden så har vi hux-flux fått SRM värden i filen uppdaterade med våra högre EBC värden. Om du undrar varför dina färgvärden är kaputt i Beersmith så kanske du råkat ut för detta missöde. Lade upp hela förklaringen på Beersmiths forum här.

 

Trådgårdshumlen är klar att skörda

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

På tomten har vi en humlebusken som växer så det knakar hela sommaren. Tyvärr brukar den vara smörgåsbord för grannskapets fjärilslarver och i juli är den mer eller mindre uppäten. Nu växer den bra så den återhämtar sig, men någon kottar har vi i princip aldrig sett.

År har vi utrustat oss med massa såpvatten och annat för att hålla ohyran borta, bara för att se om det kunde bli några kottar. Döm om vår förvåningen när vi i augusti började se klasar hänga ner under bladen. Nu är den stora frågan: Är det en öl-humle som ger god smak. Tiden får utvisa, men visst är det snygga kottar.

20130922_110808

 

Att välja bryggverk

posted in: Utrustning och ingredienser | 0

Att välja ny utrustning var sannerligen inte lätt. Har man aldrig bryggt med bryggverk förut så är det svårt att förstå vad som är mindre bra, bra eller utmärkt.

Efter mycket diskussion fram och tillbaka så föll valet på en Braumeister 20l. Ett litet RIMs bryggverk som enligt många mer erfarna hembryggare skulle vara en kvalitetsprodukt.
Sagt och gjort, beställningen lades och färden styrdes mot Vallentuna och Humlegårdens lager. Tillsammans med “lite” kringutrusning så är vi lyckliga ägare till vårt första bryggverk och 17 000:- fattigare.

Efter första provbryggningen kan vi säga att 3 saker:
1) Instruktionsboken behövdes. Att programmera in receptet var inte självförklarande
2) Gedigen konstruktion och tysk kvalité
3) Ölen blev god och vi kände oss trygga i att kunna upprepa en bryggning när vi får finjusterat våra recept