Julpuben och årets sista bryggning

posted in: Bryggningar | 0

Äntligen dags för hembryggareföreningens jul pub men innan vi deltager i puben skall vi brygga en Altbier och flaska Göran och Carins öl.

Vid bryggningen av denna Altbier fortsätter jag med 1,25 mm när jag krossar malten och det visar sig bli rätt bra då jag hamnade på dryga 72 % utbyte, har dock fortfarande lite för höga värden i “end of running gravity” så förmodligen behöver jag använda mer vatten under ” urlakningen” men det är redan idag lite för mycket då jag får ut ca 21 liter i jäskärlet.

Skall kontrollera inställningarna i BeerSmith för att se om jag kan bli av med minst 1 liter samt se över vilka olika alternativ som finns för att ” urlaka” mer reflektivt.

Som vanligt får vi en lägre FG än planerat vilket också ger en högre alkoholhalt nä planerat, i detta fall 5,8 %

Så var det dags att avslut ölproduktionen för året med en humlad ale (Stickans Hoppy Ale) , planen var att brygga tillsammans med en kompis  på föreningens utrustning och i dess lokal. Sagt och gjort, vi startade enligt plan med det visade sig att utrustningen inte höll måttet. Efter att vi skopat ut den krossade malten tre gånger för att justera utrusningen gav vi upp och beslutade att brygga på min utrustning vecka efter.

Inför sista ölproduktionen gjordes receptet om till 20 liter och för att mer likna en IPA (Stickans IPA). Eftersom jag flyttar ölen till ett coneliusfat för kolsyrning så anpassar jag volymen lite och urlakar med en lägre volym än beräknat, detta ger en högre ”preboil gravity” samt OG. Volymen vi fick ut var 19 liter vilket är perfekt då ca en liter försvinner vid omtappning till fatet.

Redan efter 4 dygn har en FG på 1,016 vilket innebär att vi nu slänger i humlen (torrhumling) och kommer att tappa om ölen den 28 december, Denna öl kommer inte att ColdCrusha då den måste flyttas till fat den 28:e, Det vi kommer att göra är att vi bara tillsätter lite kolsyra för att inte råka ut för oxidation. Ölen kommer att lagras i 4 grader till slutgiltigt kolsyrning sker efter vistelsen på västkusten.