Sämre utbyte, felsägning och nya droppar

posted in: Bryggningar | 0

Då en relativt liten mängd malt används till denna öl (4,15kg) kommer jag att testa med att krossa denna till 1,5 mm trotts att Braumeister rekommenderar 1,6 mm. Ju tätare maltbädden blir desto sämre utbyte enligt dem. Maxvolymen malt till 20 liters bryggverket är 6 kilo så när det bara är 69% så borde jag kunna använda finare krossad malt. Orsaken till att jag testar är att vi den senaste tiden haft dåligt utbyte och missat OG med ca 0.005 i snitt. Testen med 1,5 mm utföll inte så bra, fick massor av tunnlar och ett katastrofalt utbyte, beräknat till 1,039 och jag fick 1.032. Fyllde på med 500 gram torr malt och fick upp värdet till 1,037.

Nästa bryggning blir det en test med mindre än 1,4 mm och så kommer jag att jobba mig ner mot en optimal spaltbredd. Kommer också att spendera en hel del tid på att läsa i olika forum om vad andra bryggare använder för spaltbredd.

Då jäs kammaren och kylskåpet varit upptagna så har denna öl fått jäsa i förrådet, eftersom vädret varit mycket växlande så har även temperaturen iförrådet varierat kraftigt, har försökt kompensera detta genom att flytta fatet från hyllan (ovanför elementet) till en pall  mitt i förrådet. Har ju inte fungerat så bra hittills, trotts detta har den jäs ner till 1,009 vilket är väldigt nära förväntat FG (1,007). Beslutade att ta upp temperaturen till ca 20 grader ett par dagar innan plan då FG redan är på förväntat värde. Namnet fick denna öl av att Gunnel frågade vad jag bryggt och jag svarade en Kölsch vilket är en Älg, skulle naturligtvis vara att Kölsch är en  en ale

Så var det dags att brygga en tysk pils, Riddare sopps premium pils,  inför våren, då försöket med Kölschen misslyckades kommer jag att testa 1,35 mm på denna öl också då det är en relativt liten mängd malt används till denna öl (4,5kg) detta trotts att Braumeister rekommenderar 1,6 mm. Testade på 0,5 kilo och det blev alldeles för många korn som inte blev “spräckta” så jag justerade ner till 1,25 mm och nu ser det bättre ut. Mäter korntjockleken innan malning och den varierade från 2,7 till 3,7 mm.

Kommer också att starta bryggningen med 23 liter enligt instruktionsboken för Braumeister, detta ger en något högre sparge volym vilket skall innebära att vi bör få ett något bättre utbyte. Planerad “end of running gravity” är 1.010 och jag fick 1.013 vilket är närmare riktvärdet än vad jag har varit på minst ett år. Kommer fortsätta med mätning av korn och krossa i olika malt i olika omgångar.

Jäsningen i kylskåpet (jäs kammaren upptagen) har fungerat utmärkt, kylskåpet inställt på 14 grader plus minus 0,2 grader och jag har nu haft 13,9 grader i 62 timmar i rad. Det visar sig också på FG som konstant har sjunkit med 0,011 per dygn. Om det fortsätter jäsa som tidigare nå vi förväntat FG om på 4 dygn vilket är otroligt snabbt. Ölen fick stå i en vecka efter att planerat FG uppnåtts vilket resulterade i en FG på 1,006 och en ABV på 5,5.

I slutet på månaden bestämmer jag mig för att brygga ytterligare en öl till Belgoträffen, orsaken är att mitt barnbarn Leonie gjort en teckning som hon kallade droppar och jag frågade om jag fick använda teckningen till en av mina etiketter och det tycket hon var en bra idé. Då föddes tanken på att brygga Belgian Drops och att vi två deltager i Belgoträffen.

Vid denna bryggning var vi tillbaka på hör ”end of running gravity”, lägre OG än förväntat och en lägre FG vilket resulterat i att vi ”prickade”  ABV på 11,1 %. Det första smakprovet är som förväntat ganska dominerat av en spritighet vilket jag hoppas skall försvinna till den 27 januari då Belgoträffen är. Kommer att testa i mitten på januari för säkerhets skull.