London Pride

posted in: Bryggningar | 0

London Pride, avslutade månaden med den tredje bryggningen och här blev det en favorit i repris. I original receptet används en smaksättande humle vid namn Northdown som vi inte fick tag i på, denna ersattes av Challanger, volymen uppräknad för att nå samma alfasyra. Vid nästa bryggning kommer Northdown humlen att användas då den nu finns att beställa igen. trenden fortsätter, ytterligare en öl som jäser ut bättre än förväntat resultat, ABV 5,2 %. Denna öl fick en något mörk bärnstens färg och har en medelhög beska och smakar lite malt samt ett inslag av torkad frukt, knäck och bröd.

Black IPA

posted in: Bryggningar | 0

Black IPA, andra bryggningen testade jag inte bara en ny öl utan även att göra en flameout (efter kokningen kyldes vörten ner till 70 grader innan ytterligare humle tillsätts, väntade 30 minuter (under tiden kyldes vörten ytterligare ca 15 grader). och torrhumling (efter en veckas jäsning tillsättas humle i jäskärlet, humlen får ligga i under max 4 dagar) för att maximera arom och smak i ölen. Också denna öl jäste ut bättre än väntat så här har vi en IPA med en ABV på 8,2 %. Ölen blev väldigt mörk, inte svart snarare en blandning mellan svart och mörkbrunt. All ”extra” humle ger en tydlig beska och arom, en relativt stor, blommig humlekaraktär med inslag som tropiska frukter.

Broken Arms

posted in: Bryggningar | 0

Julmånaden innebar bryggning i kylan men vad gör väll det när man brygger två favoriter i repris och en helt ny öl.

December månad blev också månaden då jag använde den nyinköpta digitala Ph mätaren för första gången. Ph värdet vi start av bryggningarna varierade mellan 8,2 och 9,1(!), trots kompensation för variationen i starten hamnade det slutgiltiga Ph värdet före koket på mellan 5,7 till 5,9. Kommer att under januari och februari att jobba mer med att få ner PH värdet till det optimala på 5,2.

Broken Arms, fösta bryggningen innebar ”Back to Basic” då jag kopierade ett av det första recepten vi gjorde 2014. Bryggningen innehåller flera raster och tar därför lite extra tid men utöver detta var det inga problem. Siktade på en OG på 1.060, nådde inte riktigt fram då de blev 1.058. kompenserade detta med att FG blev låga 1.006, mätt ABV på 6,8 %, två procentenheter högre än beräknat värde. Den bärnstens färgade ölen har en tydlig arom av karamell, citrus, grapefrukt och lite tropiska frukter.