När man inte brygger

Det goda i livet är ju inte enbart att brygga, ibland vill man göra annat. Vad är då inte bättre än att förkovra sig i den ädla konsten att grill över öppen eld. I början av juni så inkasserade bryggare Jocke sin födelsedagspresent och hela bryggänget samlades i Halmstad för en kurs att grilla på Weber.

Alla vet att en god öl kräver god mat, det blev många tips och tricks från Webers grillmästare och vi kunde sticka in några tillbaka om val av öl till de olika rätterna (dock inget dricka under kursen). Efter avslutad kurs med diplom så färdades vi till Uppsalabryggarnas externlager i Frösakull där det dukades upp hembryggt från både East och West Hopsan Brewing.

Året som gått – 2018

Ytterliggare ett bra bryggarår har kommit till sin ända. Vi samlade ihop totalt 24 bryggningar, där igen Hopsan Brewing East stod för merparten. Som vän av ording så kanske vi skall förklara att East (Micke) brygger på en BM20 och West (Magnus) på en BM50. Med andra ord är antalet bryggningar inte samma sak som antalet bryggda liter. Men nu var också 2018 året då vi skaffade en “half-pipe” till BM50 så nu kan vi även köra mindre batcher i West.

Under året så har vi byggt ett helt nytt bryggrum runt BM50. Resultatet blev riktigt lyckat vilket man kan läsa mer om här. En riktig “brew cave” där man kan brygga, softa och ta en bira.

Flera lyckade bryggningar där favorit i repris Almost Irish, en red ale, bryggdes 2 gånger. Jarlens Pils, en tysk Pils, där vi fick till smaken riktigt bra trots att vi använde California Common-jäst och jäste i rumstemperatur. Sedan flera bryggningar av Belgisk öl under hösten som alla skall delta och drickas på Uppsalas Belgoträff.

Året som gått – 2017

Året blev rekord i antal bryggningar, total 30st. Framförallt Micke med Hopsan Brewing East körde hårt och hade många “expriment”-bryggningar. Vi började för första gångerna ordentligt att justera vattenprofiler för att finslipa smakerna.

Micke körde i år igen flera smaksatta Saison’s där speciellt en stod ut kallad Summer Collection – Gurka. Låter ju märkligt men blev riktigt, riktigt god. Svalkande sommaröl med en klar smak av färsk grön gurka. En annan bryggning som resulterade i ett trevligt resultat var första försöket att brygga Kwak, en öl som vi ofta drack när vi jobbade i Belgien.

V gav oss också på att klona London Pride. Bägge blev klart lika originalet utan att någon var perfekt. I sammanhanget kan nämnas att vi gjorde flera blindtester mellan vår och originalet. Oftast kunde de ölkunning deltagarna sätta vilket som var originalet men tyckte samtidigt att vår var godare. Sånt värmer ett bryggar-hjärta.

Året som gått – 2016

2016 var året då sällskapet delades upp över landet i och med att Magnus och Therese flyttade “hem” till Västkusten efter 13 år uppe i Österlandet. Det innebar att vi numera inte brygger tillsammans mer än ett par gånger per år. Men brygger det gör vi ändå och skype och messanger går varm på bryggdagar.


Totalt blev det 15 bryggningar varav flera blev riktigt lyckade. Framförallt bör Blackcurrents, en svartvinbärs siason, lyftas fram. Även Malte Lindeman’s Decimalen bör nämas. Receptet var en Dunkel men av misstag med temperaturen i kylskåpet (-3 istället för +3) så blev det en “Eisbier”. Första smakprovet var “märkligt”, men efter lagring på fat i 3 månader så utvecklades den riktigt bra.

Hopsan Brewing – Årsmöte 2015

20151024_185510
Micke häller upp Laid Back lager till årsmötet

Årets årsmöte hölls i Jenny och Jocke’s nyinredda “biorum” i samband med septemberbryggningen. Så fort all utrustning var rengjord och den nybryggda African Altbier fått sin jäst så körde vi igång.

Först en återblick på verksamhetsåret 2014/2015
13 bryggningsbatcher sedan förra årsmötet t.o.m. aug 2015-09-26
Deltaganade i SM i hemmabryggd öl
Diverse andra event, bland annat Jästabud på Monk’s
Tema-bryggningar

Ekonomi
Öl per krona – One single financial KPI to rule them all
Inköp och slitage

Plan för verksamhetsår 2015/2016
Remote brewing
Brygg-träffar
Fördelning av utrustningen (Magnus och Therese plannerar att flytta hem till västkusten framåt våren 2016)

Alla var rörande överens om att året varit bra. Många fina öl och trevliga sammankomster. Vår målsättning håller: Ölen skall vara av högsta kvalité och matcha eller slå kommersiella alternativ i smak och känsla.

Hopsan Brewing – Årsmöte 2014

Eftersom vi samlats i Nyköping för att besöka “Stora öl – Små bryggerier”-festivalen så passade vi på att ha årsmöte.

Vi hyrde ett konferensrum på Sunlight Hotel och hade en diger presentation som vi gick igenom. Alla årets bryggningar diskuterades och bedömdes. Diskussioner om vi skulle uppgradera utrustningen till en större och mycket annat.

Vi var alla rörande överens om var att vi haft ett roligt, törstsläckande och lärorikt år

20140823_174054
Magnus presenterar årets bryggningar

 

 

Hops’an Brewing – Nu är vi igång

Efter en god grillning och maltdrycker så är vi överens om att köra igång ett bryggarsällskap.
Många namn diskuterades, allt ifrån Bastubryggarna till Roslagens Mikrobryggeri (vilket inte funkade då Micke och Gunnel bor i Uppsala som inte ligger i Roslagen…).

Hops’an Brewery och/eller Hops’an Brewing var slutkandidaterna.
Bägge en ordlek på både svenska och engelska.