Räven rev en annan räv – Hops’an Alter Ego

posted in: Bryggningar | 0
Fuchschen Alt
Picture from Fuchschen Brewery

Gunnel och Micke åkte iväg till Ölfestival i Düsseldorf och roade sig. Hemkomna med nya idéer och inspel, då tvekar inte Gunnel.

– Vi måste brygga en Altbier!

Självklart, skulle vi det. Bara att börja efterforska och bygga ihop ett recept. Problemet är ju att varje ställe som brygger Altbier har sina egna recept och många av dem är väl bevarade hemligheter. Vilken skulle vi försöka oss på? Valet föll på Füchschen Alt. Läs mer om Brauerei Im Füchschen här.

Efter lite genomläsningar på forum och annat så utkristalliserade sig ett recept som inte kan anses vara en klon, men som ändå relativt väl torde bli en Füchschen Alt wannabee. Vi har inte tillgång till deras “hus-jäst” men maltsorterna och dess ungefärliga storlek bör stämma ganska väl.

Efter vad vi förstår så humlar Füchschen Alt enbart med Hallertauer Tradition och endast som bittergiva ca 60 min innan kokslut. Eftersom vi hade köpt för lite Hallertauer så tog vi och drygade ut med Spalter Select, vilket inte bör ge någon direkt smakförändring.

Mäskning är 3-steg med 38 inmäskning och sedan 62 och 72 graders steg och en flameout.

 

Fuchschen Alt recept

 

Bryggdagen börjar kl 11:00 eftersom sovmorgon var efterfrågat. En strålande dag för utomhusbryggning. Solen sken från klarblå himmel och de första vårtecknen visade sig.

20150314_145713
Magnus kollar OG och beräknar extra sparging
20150314_150215
Micke har koll på processen och ser till att allt socker kommer med ner i koket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medans vi körde igång mäskningen så serverades varma mackor och bryggöl. Allting flyter på så där bra som det bara gör när man är nöjd, lycklig och tillfreds med livet.

20150314_161128
Tessan provar nyheter i vårsolen

Dagen till ära så var det Ale-provning som gällde efter att koket var genomfört. Jenny och Jocke hade skaffat en större mängd olika intressanta nyheter från Ballast Point, Mikkeller och Pistonhead. Dessa blandades med en del gamla godingar från Oppigårds och St Eriks.

På tal om gamla godingar till middagen vankades en riktig 70-tals klassiker: Flygande Jakob.

Efter att bryggningen var klar bestämde vi oss för ett experiment med jäsningen. Hela satsen fick samma German Ale jäst (Wyeast Labs #1007). En tunna på 22 liter står nu på golvet och kommer att få jäsa i ca 19 grader. Den andra jästunnan med samma mängd placerades i kylen på 11 grader.
Det skall bli mycket intressant och se vilken FG vi kommer att landa på och vilken smakskillnad som kommer av de olika jästemperaturerna. Mer om detta om 8-10 veckor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *